GALA magasin
You Are Reading
Reseåret 2021 – Från Maldiverna till Monaco
0
Blogg - Nicole Schulman

Reseåret 2021 – Från Maldiverna till Monaco

2021, året då vi trodde vaccinet skulle rädda oss från pinnar i näsan, stängda gränser och inställda flyg men motbevisades. Nåja, jag kämpar på. Sparar pengar på att nattklubbarna har stängt (igen) och lägger dem på PCR-intyg och reseförsäkringar. Från att ha bokat både flyg och hotell på mer eller mindre obskyra onlinesajter är nu min första instinkt inför mer långväga resor att ringa en resebyrå!

I februari 2021 fick jag och Erica fantastisk hjälp av Tour Pacific att ordna paketresa till Maldiverna och lyxiga hotellet/ön Kuramathi. Tomma flygplan dit med Qatar Airways, uppgraderade till tvåvåningsvilla på stranden, pudersand och ljumma vatten i en dryg vecka. Dessutom ett osedvanligt bra filippinskt coverband som spelade på någon av barerna varje kväll, och så träffade vi ett trevligt par från Belgien och blev bjudna på förlovningsfest!

Vårvintern bjöd på resa till Kalix och mitt livs första hundspannåkning. Tyvärr inga utlandsresor men det vägdes upp av ett par filmtillfällen i undersköna Bergslagen. Vi spelade in det som sedemera blivit Axess tv:s tittarsuccé ”Bruken som byggde Sverige”. Har sedan hört om flera sällskap som åkt i våra fotspår för att titta på bruken på egen hand. Håll utkik efter säsong 2 senare i år.

Under sommaren lättade som bekant reserestriktionerna. Dagen efter att munskyddskrav utomhus tagits bort landade vi passande nog i Venedig. Sällan har väl ett resmål överträffat mina förväntningar så. Jag föreställde mig ett turisthelvete och fick något av det vackraste och mest genuina jag sett. Alla små gränder, alla små broar, som ett vackert vykort bakom varje krök. Inga delfiner i kanalerna men väl massa fisk. Jag hade lätt kunnat stanna här hela Italienvistelsen men vinresa i Toscana var inbokad med kollegerna, och jag insisterade på en natt i San Marino på vägen hem. Det gäller att bocka av mikrostaterna när utomeuropeiska resmål är svårplanerade.

Bracs lilla huvudort Supetar och småbåtshamnen by night

Den andra sommarresan gick till Kroatien, med Ving. Mest för att både jag och Mia hade presentkort att spendera med dem. Mia hade tidigare varit på partyön Hvar och vi tänkte oss nog att Brac skulle vara något liknande. Det var det INTE. Det kan ha berott på pandemin, men party-stämningen var lika med noll. Dagtid var det dock packat med folk på de smala stenstränderna. Vi bodde i mysiga lilla huvudorten Supetar på fyrstjärniga hotellet Osam med halvpension. Då hotellets restaurang var en av stans bästa var detta perfekt! En kväll blev det utflykt till Split, en timmes färja bort. Desto mer party här och ett turisthelvete av rang. Men visst, Europa i juli och augusti är väl mer eller mindre ett enda stort turisthelvete?

Några veckor senare kör den stolta fastern barnvagn i ett kylslaget Riga
Jag provar typisk portugisisk körsbärslikör i ett sensommarvarmt Lissabon

I september påbörjades en intensiv resemånad med vaccinpasset i högsta hugg. Lissabon har länge stått på önskelistan och nu tillbringade jag och Erica en helg här med förortsutflykter till Sintra och Belém. Trevliga människor, extremt god mat och bra shopping är Lissabons trumfkort, förutom att det är en vacker stad så klart. Motion i alla backarna får man på köpet!

I slutet av september blev det en långhelg i Riga för att hälsa på nyfödda brorsdottern. Upptäckte nya skumma ”rysskvarter” och förundrades som vanligt över alla vackra fasader och lustiga små trähus. Riga är och förblir en av mina absoluta favoritstäder. Men nu har bror och familj flyttat till Stockholm. I oktober var jag där igen för att hjälpa till med flytten. Då stramades coronasnaran åt. Man kunde inte ens shoppa utan vaccinationsbevis och pass, och munskydd så klart. Dagen efter vi åkte var det lockdown i flera veckor.

Äntligen cocktailfester på stranden i Cannes, om än färre än vanligt.

Däremellan hann jag med den sedvanliga tv-mässan MIPCOM i Cannes i början av oktober. Alla var så klart överlyckliga över att få ses live och jag propsade på att genomföra alla möten utan munskydd, något alla accepterade. Invigningscocktailen hölls mestadels utomhus på mässbyggnadens tak. Perfekt i Rivierans ljumma oktoberkvällar.

En stranddag i Monaco hanns också med under årets Rivieraresa.

Nu bockades också ytterligare en mikrostat av: Monaco. Hotellet kan ha legat på den franska sidan av gränsen men två dagar och en kväll tillbringades i själva staten Monaco, och jag såg till och med Prins Albert! Även här ett land som vida överträffade mina låga förväntningar. Lissabon och backarna i all ära men ett land som är så brant att man huvudsakligen transporterar sig med offentliga hissar, som dessutom är renare än lobbyn på ett lyxhotell. Jag älskar det i all sin galenskap!

Facit för 2021 blev alltså tre nya länder: Maldiverna, San Marino och Monaco. Nu börjar jag få slut på mikrostater så vi får hoppas att 2022 kan bjuda på fler utomeuropeiska resmål. En vecka i Kap Verde (ja det är ett land) är i alla fall bokad till slutet av januari.