GALA magasin
You Are Reading
Turistchock och tåg i Split
0
Blogg - Nicole Schulman

Turistchock och tåg i Split

För att komma till ön Brac utan egen båt måste man som sagt ta bilfärjan från Split. Turen tar en timme och avgår ungefär en gång i timmen. Vi gör den i motsatt riktning en halvmulen dag för att strosa runt i Split. Detta är Kroatiens andra största stad. En riktig storstad där föga charmiga höghus tornar upp sig, men vi följer folkströmmen från färjorna in mot världsarvet gamla stan. Vi ser resterna av en stadsmur och förstår att här måste den börja. Har inte sett så här mycket folk på ett ställe sen långt innan pandemin. Det är trångt, varmt och överväldigande, speciellt för oss som kommer direkt från relativt stillsamma Supetar. Ett tjockt myller av turister överallt. Är det så här Venedig är ”i vanliga fall” tro? Vi armbågar oss fram från ena änden av strandpromenaden till den andra, hittar sedan ett litet turisttåg och tänker att det här är nog smidigaste sättet att se stan ändå. Gamla stan är dock bilfri så tåget tar oss istället med utför vindlande bergsvägar upp till en utkiksplats högt ovanför stan. Det perfekta sättet att se en turistfylld stad i 30 graders värme – från ovan!

Utsikt mot Split från berget Marjans högsta topp.

Men sen armbågade vi oss in i de pittoreska gränderna också. Lite shopping med munskydd innan vi mötte upp väninnorna för middag. De hade som tur var rekat och bokat middag. Kroatien under sommartid är inte att leka med när det kommer till riktigt risiga turistfällor, så research och bordsbokning är ett måste om man inte nöjer sig med korv och pommes eller liknande. Nu hamnade vi på Uje oil bar, specialiserade på vin och olivolja. Det fanns till och med glass med olja på menyn! Vinerna här är alltid lokala och ofta helt ok.
Kvällen avslutas med en drink på trendiga cocktailbaren Roof 68 vid strandpromenaden innan en betydligt folktommare promenad tillbaka till sista färjan hem till Supetar vid midnatt.

Lika smala gränder som i Venedig…
…men lite mer turister.