GALA magasin
You Are Reading
Alla dessa stränder!
0
Blogg - Nicole Schulman

Alla dessa stränder!

Försöker att hitta en plats för våra strandhanddukar längst ut på ”det gyllene hornet” utanför Bol.

Förutom vår gulliga hamnstad Supetar huserar ön Brac även Kroatiens mest kända strand: Zlatni Rat, det gyllene hornet. Det är en udde av grå småsten men i vissa ljus kan den säkert se gyllene ut. Den ligger strax utanför turistorten Bol på södra sidan av ön, en timme med bekväm och luftkonditionerad lokalbuss från oss. Man kan gå till stranden från busstationen inne i Bol, men vår vana trogen hoppar vi på ett litet turisttåg som kör hela vägen fram. Stenstranden är trång och kaotisk men vattnet kristallklart, svalt och djupt. Dagens promenad begränsar sig till den upp till en lunchrestaurang vid uddens början och tillbaka.

 

Dagen efter får jag dock promenadfeeling, trots värmen. Jag har köpt solhatt och känner mig oslagbar! Vi går den korta biten till stranden Acapulco precis vid färjeläget i Supetar men jag fortsätter en bra bit till och kommer snart till mer och mer folktomma stenvikar. Det hela ser ut som på Gotland eller Öland med vindpinade tallar och kalkstensklippor. Vattnet magiskt klart och blått överallt.

Oslagbar i solhatt, här dock på väg till från bussen till stranden Lovrecina.
Stranden Acapulco, precis vid gamla stan i Supetar, trevligare än sin namne i Mexiko.

Även öns enda sandstrand har faktiskt rent och fint vatten. Dit till Lovrecina som den heter kommer man med en kortare lokalbusstur och en fem minuters promenad nerför berget. Den här stranden har förutom bar och restaurang även en egen ruin, av ett kloster från 500-talet. Här kan man sätta sig på en mur och beundra utsikten om man tröttnar på folkmassorna på stranden, men denna är betydligt lugnare än Zlatni Rat. Kanske beroende på att alla kommer hit med bil. Att man kan ta bussen hit är en väl förborgad hemlighet. Det finns nämligen ingen hållplats, men hotellpersonalen tipsar om att man bara säger till föraren att man vill kliva av här. Vi är lite oroliga att det inte ska vara fullt lika smidigt att bara hoppa på sen på vägen hem, men bussen stannar lika snällt då.