GALA magasin
You Are Reading
Från den ena ljudmattan till den andra
0
Blogg - Nicole Schulman

Från den ena ljudmattan till den andra

Resan till Nabeul, tredje stoppet på vår resa, går förvånansvärt smidigt. Taxi till busshållplatsen utanför Bizerte. Minibuss till Tunis, busshållplatsbyte med taxi och sen en större buss ner till Nabeul. Totalt går det hela på runt 70 kr per person och tar ca tre timmar.

Gigantisk matsal med gigantiska bufféer. Japp, två av tre i sällskapet blev sjuka…
Pudersand även här men också klippor. Tog oss en dag att förstå var man skulle kliva i utan att halka och slå sig fördärvad.

Även här har jag bokat ett stort hotell på stranden men kontrasten till Bizertes lugn kunde inte vara större. Khayam Garden är ett jättekomplex med hel- eller halvpension. Vi får frukost och middag, i sällskap av nästan uteslutande franska turister på höstlov. Matsalen är enorm men som tur var kan man även sitta ute och äta, och fransmännen är behagligt lågmälda annars hade nog ljudnivån snabbt blivit öronbedövande. Det är den dock tidvis vid poolerna där anställda ”underhållare” ständigt har något för sig. Det börjar med någon slags frukostdans kvart i tio. Flertalet unga, snygga män står vid poolkanten och skakar på rumporna. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Vill bara avnjuta frukostkaffet i fred. Sen är det karaoke, zumba och gud vet vad. En ständig ljudmatta. På den smala strandremsan precis vid hotellet är det marginellt tystare, men då och då kommer någon underhållare förbi och vill ha med sig gäster till nästa aktivitet. Man får sova räv för att få lugn, eller ta sig in till stan som ligger 20 minuters promenad eller en tia med taxi bort. Här finns marknadsgator med hantverk, mataffär, kaféer samt en del klädaffärer men inget speciellt att se.

”Utsikt” från vår balkong i Nabeul. En olycksbådande dimma tornar upp sig.
Vårt hotell sista natten i Tunis. Mer centralt kan man knappast bo här.

Jag längtar till Tunis och sista natten i Tunisien checkar vi in här, på vackra hotell Victoria som ligger precis vid medinan. Det utger sig för att vara ett fyrstjärnigt hotell men standard och pris är trestjärniga. (880 kr per rum och natt inklusive bra frukost.) Känslan av att befinna sig mitt i tusen och en natt får man på köpet. Från mina två små balkonger har jag full utsikt över kommersen. Fruktförsäljarnas rop och doften av nygräddade munkar letar sig upp. Här råder en annan typ av ljudmatta som avslutas med städningen av marknadsgatorna vid tiotiden på kvällen, samtal skräpplockare emellan, jamande katter, fotbollsspelande ungdomar, och drar igång igen med böneutropen kvart över fem på morgonen. Jag sover gott ändå, utmattad av turisthotellsupplevelsen.