GALA magasin
You Are Reading
Venedig överträffar alla förväntningar
0
Blogg - Nicole Schulman

Venedig överträffar alla förväntningar

Mina förväntningar på Venedig har alltid varit vid fotknölarna. Har tänkt mig det som en enda stor turistfälla, som ändock bör besökas. Ungefär som globetrotterns motsvarighet till att gå till tandläkaren. Har funderat på när på årets det kan tänkas vara minst plågsamt, det vill säga minst turister, men fått det suckande svaret ”aldrig” av de som har varit här. Men så kom pandemin och det ryktades till och med om att delfiner återtagit kanalerna när landet stängdes ner. Drömmen om en Venedigresa väcktes igen. Efter att Italien hade öppnat upp, men innan turisthorderna återvänt skulle det ske, det vill säga nu! Vältajmat med samma vecka som munskyddstvånget utomhus hävdes. Nu behövs bara masken inomhus och i kollektivtrafiken. Negativt covidtest krävs för att komma in i Italien (antigenvarianten räcker) men kollas bara vid incheckningen på Arlanda, samt ett så kallat passenger locator form, men detta kollas inte alls.

Frukostutsikten från Hotell Olympias uteservering
Utsikten från hotellrummet första morgonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi anländer sent med flygbussen till busstationen på Venedigön. Har bokat ett hotell en bro och knappt fem minuters promenad bort. Det närmar sig midnatt men italienarna står fortfarande i klungor utanför barerna, så även vi tar en sen drink på ett lokalt hål i väggen.
Att de låga förväntningarna kommer på skam är en underdrift. Jag går runt som en fågelholk och bara gapar åt hur vackert och unikt allt är. Det är ingen idé att lägga ner kameran. Varje vy och varje bro är som ett vykort. Turistigt? Nej, det är till 90 procent italienare på gatorna. En del inhemska turister så klart och även några utländska men sammantaget betydligt mindre trängsel än i Stockholm så här års. Jag trodde att det här skulle vara en museistad. Död på invånare, bara kulisser, museer och hotell. Inget kunde vara mer felaktigt. Här pågår vardagslivet i full fart. Folk är ute med hunden, tar båten till jobbet, transporterar det ena och det andra på kanalerna. Gondoljärer som kör runt turister ser jag inte förrän dag två när vi går till Marcusplatsen. Denna plats och dess närmaste omgivning är naturligtvis superturistig och inte så charmig, men resten av Venedig får lätt fem N av fem i resebetyg!

Gondoljärer bakom Dogepalatset.
Samma palats framifrån. Turistigt så det förslår. De som inte gillar Venedig måste bara ha varit på Markusplatsen och sen åkt hem igen!