GALA magasin
You Are Reading
Paradisresa i pandemitider
0
Blogg - Nicole Schulman

Paradisresa i pandemitider

Nu har vi snart genomlidit ett år av coronatramset och att dra ihop ett gäng på en spontan weekendresa känns lika avlägset som att man någonsin ska kunna kramas i baren vid ett överfullt dansgolv, men som man längtar! Mitt i eländet får vi inte glömma att det GÅR att resa. Det är bara lite mer komplicerat. Fler och fler länder öppnar upp sina gränser bara du uppvisar ett negativt covid-test. Länder som är beroende av turism kan inte hålla gränserna stängda i en evighet. Maldiverna var ett av de första att öppna upp med krav på test, redan i somras. Dels är ju detta lilla örike extremt turistberoende, och dels är det som byggt för en pandemi: Turisterna levereras via båt eller flyg från huvudstaden Malé till isolerade öar med i regel bara ett hotell på varje ö. Hotellen i sin tur består oftast av enskilda bungalows med ett sällskap i varje. Karantän delux! Visserligen möter man potentiellt nya människor på restauranger och barer, men inomhusmiljöerna i ett land där dygnsmedeltemperaturen ligger på 25-30 grader lär vara få och inte speciellt välbesökta. Man sitter mest ute med sina två meter mellan borden inbillar jag mig. Det verkar inte heller vara någon direkt trängsel på stränderna, speciellt inte ”i dessa tider” men antagligen inte annars heller, när varje bungalow praktiskt taget har sin egen strandremsa, eller bryggremsa om man nu har råd att bo i de där lyxiga villorna på vattnet.

Det hade inte jag och väninnan, men däremot bokade vi för någon månad sen en hyfsat lyxig strandvilla på ön Kuramathi. Vi lockades först av hotellsajternas Maldiverna-rabatter men kom sen fram till att som läget är känns det bättre att boka via en resebyrå som håller koll på alla regler, potentiellt struliga flygbolag, försäkringar och avbeställningsskydd. Valet föll på Helsingborgsbaserade Tour Pacific som tidigare bokade en resa till Seychellerna åt mig och exet. Jag var jättenöjd med deras hjälp då och hittills har de varit minst lika hjälpsamma nu! Det var de som föreslog just Kuramathi, en med Maldiviska mått hyfsat stor ö: två kilometer lång, med några olika restauranger och aktiviteter, och till och med en liten läkarmottagning.

Det viktigaste inför avresan är inte som tidigare: pass, pengar, biljetter utan PCR-test. Detta ska tas högst 96 timmar innan avresa (för resa till Maldiverna) och sen ska man högst 24 timmar innan avresan fylla i en hälsodeklaration där negativt provsvar/reseintyg ska laddas upp. Testet och intyget kostar så klart skjortan. Kan i alla fall rekommendera Vaccina som ”bara” tar 1495 kr för besväret (många är betydligt dyrare) och vi fick våra efterlängtade negativa svar på sex timmar! Med detta det största hindret mellan oss och paradiset undanröjt är det bara att hoppas att resten av ”projekt: resa i pandemitider” går vägen. Ni lär bli varse. Om allt går bra dyker det kanske upp strandbilder i flödet (instagram och blogg) redan på onsdag😊