GALA magasin
You Are Reading
Håll i. Håll ut. Håll av!
0
Blogg - Joelina Claesson

Håll i. Håll ut. Håll av!

Walk the path! Det är NU vi för oss själva behöver hålla i. Tillsammans behöver hålla ut. Och med våra kära, hålla av! Känns på något vis malplacerat att komma med ”pepp-rop” när hela världen skakar så som den gör just nu. Känns liksom för ”litet” och för ”käckt” i ett väldigt stort totalt sammanhang. Skall inte säga att jag ”peppar igång” mig själv varje morgon, det är verkligen fel ordval och helt fel tonalitet. Det är inte alls det där ”kläm-käcka”, utan försöker se på det väldigt mycket mer sansat, realistiskt och grundat. Försöker se mig själv som en gammal trogen manuell maskin som bara ”tuggar på” och går, att veva varv efter varv, aningen segt, men det går liksom runt, sakta men säkert. Som Laleh sjunger: ”Jag är bara en sten i havet, det är inte värre än så… Det kommer bli bra.” Jag har för mig själv satt upp TRE mantran som jag vill dela med mig av denna veckan, glad om det kan ge sansat stöd även till någon annan.

1. Håll i. Jag känner själv vikten av att hålla i mina goda vanor och rutiner varje dag för att göra mig själv långsiktigt hållbar över tid i en pandemi som nu tagit en ny tuff vändning i helt fel riktning. Jag ställer de tre frågorna till mig själv varje dag: Har du sovit? Har du ätit mat som NÄR dig? Har du varit ute? Lägger även till: Har du varit fysiskt aktiv? Och gärna i kombination med att vara ute och få dagsljus. Är verkligen super-noga just nu med att ticka av dessa fyra frågor varje dag. Jag vet att de gör skillnad idag, imorgon och i framtiden. För mig och för mina nära.

2. Håll ut. Att hålla avstånd, undvika det som inte är måsten i sociala sammanhang, följa alla råd och riktlinjer, DET är inga problem för mig. Har följt FHM restriktioner nitiskt sedan dag 1 och Anders Tegnell är min guru! För mig handlar det mycket mer just nu om att hålla ut mentalt och varje dag ”mantra” om och om igen för mig själv: Snart är det över, det kommer bli bra! Och jag bara hoppas, hoppas att ALLA, ja verkligen varenda en (!) nu hjälps åt och håller i och håller ut. Detta är verkligen ett Tillsammans-projekt, som en annan ”guru” jag har, Christer Olsson, brukar säga om hela livet självt! Om inte förr, så nu! Tillsammans behöver vi nu alla göra detta! Se mer om Tillsammans-projektet här: https://youtu.be/gkrMpuRJw2o

3. Håll av! Men wow vad sanna, ärliga, genuina relationer är viktiga i tuffare tider. Alltid viktiga, men än mer viktiga just nu. Digitala forum är verkligen så bra alternativ. Men det där genuina leendet IRL till och från människor som betyder mycket för dig. Det går lika bra att ge och få utomhus och på behörigt avstånd. Den där kramen som du fortfarande kan och får ge till dina allra närmsta. Låt den bli längre än någonsin, den är SÅ mycket värd just nu. Det där gap-skrattet som är så befriande att brista ut i, med personen som du har exakt samma humor som, ni behöver bara titta på varandra. Allt detta! Le, kramas, skratta, håll om de du kan och får. Det är NU vi gör det. Och vi gör det tillsammans. Med och för varandra.