GALA magasin
You Are Reading
Fånga mig när jag är nykär, då är jag som bäst.
0
Blogg - Joelina Claesson

Fånga mig när jag är nykär, då är jag som bäst.

Ja så sa hon igår, kvinnan, vars mission är att bidra till din inre glöd och yttre lyskraft. Som tror på den mångspråkiga kroppen och som vill se fler väckta kroppar än släckta, som glöder inuti och strålar utåt. Cecilia Gustafsson, på Holistic Training, som jag har haft förmånen att arbeta tillsammans med i Energidagarna sedan 2012, som jag gick min första utbildning för år 2000 och som är min främsta förebild inom HÄLSA. Klok, sund och frisk hälsa som inkluderar alla de delar vi behöver för att må bra.

Relativt spontant gav jag mig själv en julklapp i år, genom att ”signa upp” mig på Cecilias senaste tillskott i sin ”portfölj” – en Instruktörskurs i guidade skogsbad. Shinrin Yoku är japanska och översatt är det så vackert som ”att bada sina sinnen i skogens atmosfär”. När den frasen landar i kroppen så mjukar hela jag, känner hur andetaget saktar ner, hur pannan slätas ut, hur läpparna mjuknar, hur axlarna sänks och hur liksom hela magen blir mjuk och varm.

Jag skall absolut vara ärlig och säga att jag aldrig har varit en ”skogsmänniska”. Är livrädd för ormar, ogillar fästingar skarpt och har aldrig haft tålamod att fylla korgen upp med svamp eller blåbär. Men senaste året, ungefär från mars månad, har något hänt. Från att jag snabbt har skogs-rastat hundarna 30 minuter på lunch-rasten, med podd-cast eller samtal i lurarna, skulle lika gärna kunna gå på en lång rak asfaltsväg, har ändå inte varit ”där” mentalt. Så har jag de senaste månaderna känt hur skogen NÄR mig. Har tagit av lurarna, lyssnat till ljuden, dragit djupa andetag för att känna dofterna, lagt märke till underlaget under mina fötter, letat efter extra vackra platser i vår lilla skog och så vidare. Kan kanske låta ”flummigt”, men har ibland känt som att ”skogen har kallat på mig” för att ge mig näring och energi.

Efter att bara precis introducerats för Shinrin Yoku igår kväll, under ledning av två timmar med Cecilia, utan att jag vet någonting om ämnet sedan tidigare så börjar jag nu också faktamässigt förstå vad som händer i min kropp och mitt sinne när jag känner mig NÄRD av skogen. Tydlig forskning visar på att koncentration, minne & kreativitet främjas, stress-reducering genom att kortisol- och adrenalinnivåerna sänks, nervsystemet balanseras, lindar oro, depression & utmattning, blodtrycket sänks, immunförsvaret höjs med mera. Frågor på det? 😊 Mänskligheten har känt på sig, precis så som jag gjorde, att skogen när och läker. Nu finns det också vetenskapliga studier som stödjer det.

Det finns så mycket mer att berätta om det här, jag har bara precis ”nosat” på det nu som hastigast och känner direkt hur jag vill veta mer och såklart praktisera. Jag tror på långsiktigt hållbar hälsa och detta är definitivt en del av det. Det finns till och med ett begrepp som heter Biofili som stödjer det. Det handlar om att vi människor inte bara har en inneboende kärlek till allt levande, utan även ett nedärvt band till naturen och att avsaknaden av denna kontakt leder till ett nedsatt välbefinnande. Att sedan även involvera rörelser, yogaövningar, meditationer och kropps-scanning i detta extra rum som vi kallar Skogen, ger det ytterligare en hälsoaspekt av alla de delar vi behöver.

Så. Tillbaka till den inledande rubriken om Cecilias förälskelse i ämnet. Men visst är det så. Att fånga någon och låta denna dela med sig när hen är som mest uppfylld av ämnet själv, när den där genuina, enorma passionen finns – då får man liksom alla härliga nyanser på en och samma gång. Man få som en liten ”dust” utputsad till sig, av den andra personens nyförälskelse-energi.

Och så här säger Cecilia om sin relation till Skogsbad:
”För mig blev mötet med skogsrummet på det här sättet en förälskelse!
Inte friluftsliv, inte sport, inte bärplockning eller skogsmulle – utan en mer förhöjd sinnlig närvaro i skogens skönhet och skiftningar som kändes läkande för både sinnet och kroppen. I kontrast till den digitala och stressiga människobubblan, gav skogen ett and(ligt) rum. Principerna för det japanska Shinrin Yoku gick dessutom hand i hand med välbekanta principer jag upplevt genom yin-yogan som jag undervisat länge.”

Jag är SÅ glad och trygg i att guidas av just Cecilia i detta, ser så fram emot varje kurstillfälle med en härlig grupp, och det kanske ändå inte blir så att jag gör det bara för mig själv ändå ,) Om jag känner mig själv rätt så kommer jag, nu när jag blir nyförälskad i detta, att vilja dela det med DIG! Vi får väl se… 🙂