GALA magasin
You Are Reading
Och när vi rör varann…
0
Blogg - Joelina Claesson

Och när vi rör varann…

Kan vi bara prata en stund om Beröring? Beröring ingår ju i allra högsta grad i långsiktigt hållbar hälsa. Beröring och närhet är ju faktiskt till och med livsviktigt. Jag letade efter ett helt annat dokument i min dator häromdagen när bilderna från en superfin yogaklass som jag höll för ca ett år sedan dök upp. Flera bilder där jag håller en hand eller två mot yogisens nacke, skuldra eller ryggrad. Detta! Just detta saknar jag som allra mest med att inte kunna hålla mina Söndagsyogaklasser fysiskt numera. Just det där. Att få placera en mjuk men tydlig hand där människan framför mig ser ut att behöva det som bäst. Hålla kvar en stund med känslan av: ”- Jag är här för dig. Släpp taget! Det är ok. Allt är precis så som det skall vara. Just här. Just nu.”

                       

För den som får en varm och omtänksam, tydlig och trygg hand på sina trötta axlar mitt i en Yin Yoga-position, ger det allra oftast en känsla av trygghet, bekräftelse och just en känsla av att vara omhändertagen. Att känna sig omtyckt och inkluderad. Ibland kan jag se små tårar mjukt rulla ner längs en kind eller två. Jag tänker då att: ”Nu har du hittat hem, nu är det väldigt NÄRA dig själv, allra längst där inne. Fortsätt så. Att bara vara Du. Just så som Du är.”

Jag känner, som sagt, i dessa tider att jag saknar de där ”handpåläggningarna” av omtänksamhet. Och det är inte så konstigt. För det är faktiskt som så, enligt all forskning som gjorts inom området, att även givaren av beröring frigör ”må-bra-hormonet” oxytocin så att blodtrycket sänks och stresshormonet kortisol sjunker. Oxytocin är ett hormon som finns i våra kroppar. Genom utsöndring av oxytocin blir vi lugnare, gladare och tryggare. Det ger oss en känsla av ro och frid. Oxytocin frisätts av just beröring, amning, förlossning, sex och även vid varma temperaturer, som till exempel en lång, skön och varm dusch.

Vi behöver alla beröring och beröring mellan människor ökar även vår välvilja att hjälpa varandra. Men utvecklingen, inte bara just i dessa Covid-tider, utan även i tidens anda i stort, är faktiskt totalt den motsatta: vi självscannar våra varor, via handlar via nätet, vi går till doktorn via digitala tjänster och så vidare. Dessa alternativ är väldigt bra att de finns – men jag är av min absolut fulla övertygelse om att vi behöver båda delar.

Jag trodde aldrig att jag själv skulle bli ett ”levande exempel” på att det som jag saknar allra mest, förutom alla genuint, härliga leenden, alla goa ”före- efter- och mellansnack” och alla era varma blickar att möta ”live” varje söndag – det är just Beröringen. I positionerna i Yin – och på era pannor i Shavasana.

Så… vad gör vi nu under tiden då? Förutom att kramas extra mycket med de som vi kan kramas med och hålla om just nu?

Jo, det sägs att du kan sätta igång oxytocinutsöndring på egen hand, även om det inte verkar ha  riktigt lika stor effekt – men ändå, lets give it a try! Effekten tros bli bättre när du är närvarande i det du gör. Så mitt lilla ”tips” till dig den här veckan är att massera dina fötter varsamt, omhändertagande, kärleksfullt och mjukt, med en för dig väldoftande, lugnande olja eller lotion, samtidigt som du sitter i Fjärilens Yin Yoga-postition under några minuter. Lägg dig sedan i t ex Bakåtfjäril, Liggande Rotation eller Shavasana och stryk dina underarmar med samma väldoftande olja. I varje strykning, i varje andetag – här och nu. Det kommer jag i alla fall att göra nu mer och mer när jag utövar min Yin Yoga, tills vi ses igen fysiskt på mattan, förhoppningsvis redan i vår.