GALA magasin
You Are Reading
Det ska vi fira! Kladdkakans Dag 7 november!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Det ska vi fira! Kladdkakans Dag 7 november!

 

Bästa matvänner! Finns det något enklare att baka än en kladdkaka, så där härlig chokladig och kladdig, som bara en kladdkaka kan vara? Därför vill vi gärna baka flera kladdkakor till Kladdkakans dag, som firas den 7 november varje år.

Idag tänkte jag tjuvstarta med en variant på vichokladkladdkaka som jag har toppat med fina svenska äpplen!

Imorgon blir det klassisk chokladkladdkaka! Missa inte!

Vitt chokladkladdkaka med äpplen

Till 6-8 bitar Tid 40 minuter

150 g smör

200 g vita chokladknappar eller hackad choklad

3 ägg

2 dl strösocker

2 ½ dl vetemjöl

florsocker

 

Äppeltopping

2-3 äpplen

2 msk smör

1-2 msk strösocker

1 msk florsocker

Till servering:

kolasås och/eller vaniljglass

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av värmen och tillsätt chokladen. Låt den smälta under omrörning. Vispa i äggen, ett i taget, använd elvisp. Tillsätt socker och vetemjöl och vispa ihop till en slät smet.

Häll smeten i en kakform klädd med bakplåtspapper, ca 22 cm i diametern.

Sätt in formen på ett galler i mitten av ugnen och grädda ca 25 minuter, kakan ska vara lite kladdig. Låt kladdkakan kallna. Pudra över florsocker.

Topping. Kärna ur och skär äpplen i klyftor. Fräs äppelklyftorna i smöret i en stekpanna tills de börjar bli mjuka, ca 5 minuter. Strö över socker och stek ca 1 minut. Toppa kladdkakan med äppelklyftorna. Sikta över föorsocker.

Servera gärna med kolasås och/eller vaniljglass.