GALA magasin
You Are Reading
Nypremiär för ”Katt på hett plåttak”
0
Musik & Teater

Nypremiär för ”Katt på hett plåttak”

Katt på hett plåttak

Hettan, lögnerna och hemligheterna är nästan outhärdliga när familjen samlas för att fira faderns födelsedag med pompa och ståt. Alla utom han själv vet att det är hans sista. Under festen flödar spriten, pumpar runt i blodet på dem alla som en sjukdom. Sonen Brick, en alkoholiserad före detta fotbollsspelare och hans hustru Maggie, sörjer, slåss och förbannar sitt barnlösa äktenskap inför öppen ridå. Maggie vill ha barn och Brick vill ha sin Skipper tillbaka. Han som tagit sitt eget liv. Kvällen utvecklas till en rå och skoningslös uppgörelse; om sexuell identitet, ett stort arv och förtvivlad barnlöshet. Vad finns kvar av familjen när dagen åter gryr?

Katt på hett plåttak är ett dramatiskt mästerverk av den amerikanske pjäsförfattaren Tennessee Williams och Pulitzerbelönades 1955. Här i regi av Stefan Larsson som 2019 hyllats unisont av kritiker och publik för Linje lusta (Dramaten). Stefan har även tidigare regisserat Dödsdansen, MacBeth, Scener ur ett äktenskap och Den inbillade sjuke på Maximteatern. På scen ser vi bland andra stjärnor som Marie Göranzon, Peter Andersson, Livia Millhagen.

– Det finns en intensitet, brutalitet och poesi i Williams texter som är enormt stimulerande att vara i. Där finns en kärlekslängtan och ett bekräftelsebehov som bara ropar rakt ut: se mig, älska mig, jag finns! Det är helt oemotståndligt, säger Stefan Larsson, regissör.

Föreställningen är 2 timmar och 40 minuter lång inklusive 20 minuters paus och har nypremiär den 29 september. Rekommenderas från 13 år.

Katt på hett plåttak

Medverkande:

Pappa: Peter Anderson

Mamma: Marie Göranzon

Brick: Linus Wahlgren

Margareth: Livia Millhagen

Mae: Cilla Thorell

Gooper: Andreas T Olsson

Pastor Tooken: Bashkim Neziraj

Doktor Baugh: Bashkim Neziraj

Barnen

Polly: Valentina Zunino

Dixie: Bruno Strehl-Ogonowski

Sonny: Hjalmar Jakobson Ersmark

Buster: Edgar Jakobson Ersmark

Trixie: Leona Edholm Borchies