GALA magasin
You Are Reading
Jack- och myggfritt i vårvinterns Kalix
0
Blogg - Nicole Schulman

Jack- och myggfritt i vårvinterns Kalix

För en dryg månad sedan kom min resekompis Erica med ett trevligt förslag: ”Jag har fått en gratis hotellnatt i present. Ska vi åka nån stans dit man inte skulle komma på att åka i vanlig fall?” Kalix var hennes förslag. Nu hade jag visserligen haft tankar på att åka dit ända sen coola iglohotellet Ice and Light Village dök upp i mitt instagramflöde i höstas, så jag var inte svårövertalad. Gratisnatten gällde för charmiga standardhotellet Valhall inne i Kalix centrum, och sedan la vi till en natt på iglohotellet.

I trappen på hotell Valhall möts man av en lite luggsliten björn.

Hur tar man sig då till Kalix? Ja det är inte så lätt faktiskt. Man låter sig luras av att Luleås flygplats heter Kallax. Hit flyger SAS flera gånger om dagen, men den ligger en timme med bil eller två med buss från själva Kalix. Två buss-appar måste laddas ner: 20 minuter med lokalbussen in till Luleå och sedan långfärdsbussen (stor dubbeldäckare med toa och bekväma säten) mot Haparanda i en dryg timme med Norrbottens lokaltrafik. Bussen stannar ett kvarter från hotell Valhall där vi möts av gullig personal i ett för övrigt The Shining-inspirerat hotell. Långa korridorer med heltäckningsmattor och vi är de enda gästerna. På rummet står en flaska kylt rosévin, en födelsedagspresent från Ericas mamma, redo att avnjutas på hotellets soldränkta däck som ännu inte öppnat för säsongen. Mirakulöst nog ligger snön kvar i djupa drivor men solen värmer så pass att jacka är helt överflödig. Den femte årstiden kallar norrlänningarna sin vårvinter. Enligt många den bästa. Varma dagar, kyliga nätter, frasig snö och tjocka isar. Redan om någon vecka kommer nog vårslasket hit också, så vi tajmade in resan bra.

Efter shoppingrunda i Kalix behändiga centrum (man tar sig till fots genom stan på en kvart) med många fina trähus intas middagen tidigt, som sig bör numera… Även här stänger allt så klart kl. 20. Jara är hotellets restaurang och vad vi förstår ortens enda middagsrestaurang som inte är av enklare pizza- eller thai-stuk. Gott och trevligt är det i alla fall och vi har faktiskt sällskap av några andra middagsgäster i lokalen. Raggarbilarna på gatan utanför står för musikunderhållning och ögongodis, om man gillar fina amerikanare. Det är redan ljust ända fram till niosnåret så vi hinner med en promenad mellan E4:an och den istäckta Kalixälven efter middagen, innan vi fastnar framför film på tv:n och helt glömmer bort att spana efter det berömda norrskenet, men som tur är är ju en natt till på nordliga breddgrader inbokad. Och på Ice and Light Village strax utanför stan torde läget för detta vara ännu bättre.

Solnedgång över den frusna älven där snöskotrar fortfarande susar fram.