GALA magasin
You Are Reading
Lucka 24: Spektakulära landskap på Nya Zeelands sydö
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 24: Spektakulära landskap på Nya Zeelands sydö

Queenstown, Nya Zeeland (latitud 45 S)

Ta sig hit: Queenstown har faktiskt en egen flygplats. Inrikesflyg hit från Auckland tar knappt två timmar. Vi körde från Christchurch på några dagar. Raka spåret tar det knappt sex timmar.

Trestjärniga hotell runt 1 000 SEK

När: Mycket vackert på hösten (det vill säga mars-maj) med alla färger och snö på bergstopparna, sedan skidåkning och vintersporter, men säkert fint även vår och sommar, dvs när det är vinter hos oss.

Queenstown är kanske mest känd för att vara födelsestaden för bungy jumping. Den kallas också för äventyrssporternas hemstad. Men man behöver inte vara lagd åt det äventyrliga hållet för att trivas här. Trivselfaktorn är som tidigare nämnts hög i hela Nya Zeeland. Vi tyckte det var kul i Australien med de högljudda och pratsamma människorna. Lite amerikanska i sättet. I Nya Zeeland mötte man en helt annan lågmäldhet och ödmjukhet, men alla var fortfarande lika pratsamma. När vi kom till Queenstown i vår hyrda husbil 2011 hade storstaden Christchurch precis mer eller mindre pulvriserats av en stor jordbävning. Följaktligen befann sig även många nya zeeländare på vägarna: ”Mitt hus försvann, min arbetsplats försvann, så jag passar på att ta lite semester.” Det var inställningen hos många. Man gör det bästa av situationen helt enkelt!

Här på sydön märks det maoriska inflytandet knappt av. Istället är allt väldigt brittiskt: pubarna, de böljande gröna kullarna, fåren och människorna. Men maten är betydligt bättre. Queenstown ligger i den allra vackraste delen av landet. Här blir bergen högre och högre. Spetsigare, snötäckta och speglar sig i de blåaste sjöar och floder. Allt man åker förbi är som en tavla. Det är inte konstigt att man valde landskapet häromkring för att spela in stora delar av Sagan om ringen-filmerna. Det känns onekligen som om man befinner sig i en annan värld, långt, långt borta. Men där man ändå kan få sig te och scones, eller en kall öl med utsikt över den blixtformade sjön Wakatipu och de höga bergen.

Tidig höst (mars) i Queenstowns centrum men som synes fortfarande hyfsat varmt.
Vacker utsikt från vår campingplats nästan mitt i stan.