GALA magasin
You Are Reading
Höstutflykt till Österlen
0
Blogg - Nicole Schulman

Höstutflykt till Österlen

En av många saker jag gillar med att sommaren äntligen är över är att det blir lättare att resa igen. Slut på överfulla flyg, tåg, bussar, trafikkaos och turistkaos. Eller nåja, SJ håller på med sedvanliga banarbeten och skapar ett visst kaos, så till helgens Skåneweekend valde jag mitt favorittransportsätt: inrikesflyg från Bromma. Man sparar några kronor och ett par timmar i resväg (Stockholm till Simrishamn, dörr till dörr) men framför allt är det lugnt, välordnat, i tid och man får gratis kaffe och chokladboll av trevlig personal ombord. Fantastiska vyer över Stockholm ingår också! En lisa för själen helt enkelt.

Frukost i rosenträdgård.

Jag är i Simrishamn för att fira en hejdundrande 51-årsfest på restaurang Rikstolvan, med mingel, georgisk buffé och dans halva natten, eller i alla fall tills vi alla tar nattbussen ett par hållplatser in till stan vid tvåtiden. Där fortsätter en del med efterfest, men jag knallar hem till hotell Turistgården mitt i Simrishamn. Liksom många andra somriga budgethotell är det extremt lyhört så jag vet att jag kommer bli väckt av glada samtal på hög skånska och knack på dörrar från kl. 7.30 när frukosten börjar. Än värre är att den avslutas 9.30! Det är inte ok nånstans. På lördagsmorgonen sätter jag klockan på samma tid jag går upp till vardags (strax i nio) för att hinna med den, och det är det nästan värt när solen skiner, det är 18 grader varmt

Alltid trevligt med städer som har en egen sandstrand!

och man kan dricka kaffe i hotellets egen rosenträdgård. På söndagsmorgonen (efter festen) försöker jag sova igenom allt morgonhallabalo för att gå upp vid 10 och gå direkt till bussen till Österlens flygplats, som ligger en timmes bussfärd bort.

Även om man inte är bjuden på fest är september i Simrishamn att rekommendera. Det är varmare än i Stockholm trots blåsten och fortfarande badbart. Alla butiker och restauranger är öppna och välbesökta men utan horder av turister. Många är här för att vandra och njuta av den vackra naturen så här års. Då jag tvingats upp så tidigt hinner jag med en långpromenad på den två kilometer långa Tobisviksstranden som även har en pool och en campingplats. Får lite skavsår av att gå barfota i den djupa, grovkorniga stranden men det är det värt. Inte så taktiskt med tanke på kvällens dans, men det är inte alltid man kan gå barfota och höra havets brus, speciellt inte i Sverige i september!

 

…and by night, med S:t Nicolai kyrka.
Downtown Simrishamn by day…