GALA magasin
You Are Reading
Valter Skarsgård gör huvudrollen i dramaserie om Börje Salmings liv
0
Nöje

Valter Skarsgård gör huvudrollen i dramaserie om Börje Salmings liv

Valter Skarsgård

Börje Salming är en av Sveriges och hockeyvärldens största ikoner. I lördags fyllde han 70 år och i samband med det valde Viaplay att berätta om dramatiseringen av Salmings liv – en framgångssaga som gav honom smeknamnet ”The King” i Nordamerika. Valter Skarsgård spelar huvudrollen i serien, som regisseras av Amir Chamdin och produceras av Warner Bros. ITVP Sweden. Serien kommer att ha exklusiv premiär på Nordic Entertainment Groups streamingtjänst Viaplay.

– Det är ju verkligen hedrande och spännande att de ska göra en filmatisering av mitt liv. När vi började prata om det tänkte jag ändå att det har hänt så mycket i mitt liv, med hur pappa dog när jag var ung och jag fick klara mig själv, resan från Kiruna till NHL, och hur bra det gick, att det ändå finns material till en filmatisering. Bara att komma ner från Kiruna till Brynäs var ju stort för mig, det var knappt man visste att NHL fanns. Sen spelade jag VM i Moskva 1973 och Toronto bjöd över mig och plötsligt var jag i Kanada. Det gick så fort, jag har bara kört på och inte tänkt så mycket. Det ska verkligen bli spännande att se hur serien blir när den är klar, säger Börje Salming.

Dramaserien om Börje Salmings liv kommer att skildra hur han på 1970-talet som en av de första européerna flyttade över Atlanten och bokstavligen slog sig in i den hårdföra hockeyligan. Valter Skarsgård (”Zebrarummet”, ”Lords of Chaos”) kommer att spela den unge svenske hockeypionjären, och han har redan börjat träna på sin roll tillsammans med Börje Salming.

– Detta är det läskigaste och fetaste jag någonsin har gjort. Det är så fantastiskt att få lära mig utav Börje personligen, han berättar helt magiska historier från sitt liv med en sån ödmjukhet. Hans inställning var alltid att göra det han ville och ha roligt på vägen vilket inspirerar mig till att göra detsamma i jobbet att porträttera honom, säger Valter Skarsgård.

Dramaserien är just nu i förproduktion och inspelningarna kommer att inledas 2022. Serien bygger på en originalidé av Canneseries-prisade regissören Amir Chamdin (Partisan, Hassel), manusförfattare är Martin Bengtsson och producent är Johanna Wennerberg på Warner Bros. ITVP Sweden.

– Det här är storyn om en av vår tids största atleter med en urkraft som har fått en hel idrottsvärld att häpna. Med sitt ärrade ansikte är Salming inte bara ishockeyn förkroppsligad utan också en sann svensk hjälte som med hjärta och smärta har visat att resan ibland kan vara viktigare än målet. Om man säger att musikbranschen var vild på 70-talet så är det inget mot vad hockeyn var då, säger Amir Chamdin.

Börje Salming har en minst sagt gedigen karriär bakom sig och en stark personlig historia. Inför hans 70-årsdag kommer beskedet att Viaplay nu gör en dramaserie om hans liv.

– Viaplay har stort fokus på nordiska berättelser som är relevanta för den internationella marknaden och där passar Börje Salmings liv in perfekt. Det finns få idrottsikoner som förtjänar en dramaserie om sitt liv mer än Börje Salming. Han är inte bara ett stort namn och förebild för miljontals hockeyfans i Nordamerika och Europa, det är också en modern saga om en ung människa som visade stort mod genom att bana väg för många europeiska stjärnor till den tuffa nordamerikanska hockeyvärlden, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på NENT Group.

Dramaserien om Börje Salming kommer att ha exklusiv premiär på Nordic Entertainment Groups streamingtjänst Viaplay. Seriens titel och premiärdatum kommer att kommuniceras senare.

Valter Skarsgård

Foto: Morgan Norman