GALA magasin
You Are Reading
Finska Julstjärnor
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Finska Julstjärnor

Hej alla vänner!

Jag älskar de underbara Julstjärnorna, som bakas i många finska hem till alla Julhelger. De görs på smördeg, fast sviskonmarmelad och pudras med ett lätt moln av florsocker. Jag har lärt mig att baka dem av tjejerna som drev en finsk matbutik i Hötorgshallen och blev fast! De är verkligen beroendeframkallande och försvinnande goda.

Du behöver en fast marmelad gjord på torkade plommon, finns bl annat på Ica Kvantum eller på www.finskabutiken.se. Vanlig marmelad kan flyta ut vid gräddningen.  Jag har ocskå testat hallon & granatäppelmarmelad och pssionsfruktcurd – båda funkar ganska bra.

Här nedan är det superenkla receptet. Jag har också receptet i min Julgodisbok, som jag skrev några år sedan. Man har tryckt flera böcker, så de finns fortfarande att köpa i näthandel.

Lycka till i köket!

önskar Lena

PS Följ mig gärna på instagram @tastybylenasoderstrom

Finska Julstjärnor

ca 2/3 dl fast sviskonmarmelad

1 förp utkavlad smördeg

1 litet ägg

1-2 msk florsocker

Sätt ugnen på 200º.

Rulla ut smördegen och lägg den tillsammans med papperet på en ugnsplåt. Skär degen i 6 rutor med ca 10 cm kant. Ta bort överflödig deg.

Skär en skåra från varje hörn in mot mitten, men inte enda in. Lägg en liten klick marmelad i mitten på varje ruta.

Vik in hörnen, som på en vindsnurra och tryck till i mitten.  Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter eller tills smördegen fått fin färg. Låt svalna.

Sikta florsockret över stjärnorna.