GALA magasin
You Are Reading
Lucka 21: Verklighetens Jurassic Park
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 21: Verklighetens Jurassic Park

Flores, Indonesien (latitud 8 S)

Ta sig hit: Drygt två timmars inrikesflyg från huvudstaden Jakarta till flygplatsen Labuan Bajo, eller drygt en timme från Bali.

Trestjärniga hotell mellan 200 och 500 SEK

När: Torrperiod från april till november. Alltid 25-30 grader.

Ön Flores ligger i det utspridda landet Indonesiens östra halva. Främst kommer turister hit för att göra utflykter till de närbelägna mindre öarna Komodo och Rinca där den sällsynta Komodovaranen håller hus. Den förekommer även på själva Flores men är lättare att se i den nationalpark som de mindre öarna utgör. De flesta båtutflykter utgår från fiskebyn Labuan Bajo där även flygplatsen ligger. Jag arrangerade min båttur redan i taxin från flyget till hotellet, för tidig upphämtning dagen därpå. Ön Komodo ligger 44 km bort, vilka tar sin tid att färdas i de motsträviga, långa träbåtarna som ibland fastnar i de opålitliga strömmarna. Som tur är är de bekväma och har solskydd. Snacks och lunch ingår nästan alltid och utsikten går inte av för hackor. Stop för bad och snorkling görs också. Själva de gigantiska ödlorna är så klart kul att ha sett men de stackarna är lite turisttrötta. Det är däremot inte lokalbefolkningen. I Labuan Bajo är det snarare man själv som är attraktionen. Alla vill prata på knagglig engelska. På den här ön är många kristna eftersom Flores var en portugisisk koloni, men minareternas böneutrop ljuder också i den tidiga morgontimmen och under dagen.

Med båtutflykt avklarad kan man med fördel också bege sig inåt land för att se den berömda vulkanen Kelimutu med sina olikfärgade kratersjöar. Ett annat utflyktsmål är grottan Liang Bua. Den enda platsen där kvarlevorna av Homo floresiensis har hittats. Det var en tidig människoart som tros ha dött ut för 50 000 år sedan. Jag hann tyvärr inte med dessa fastlandsutflykter under mitt korta besök 2018, utan nöjde mig med att gå runt på Labuan Bajos smala bakgator där hönsen pickar och männen rensar sina fiskenät bland lekande barn. Exotiskt och stillsamt men ändå med de bekvämligheter man behöver i form av bra restauranger och hotell, och lustiga små butiker.

Utsikt över underskön indonesisk skärgård från båttak.
Trött ödla på Komodo. Man kommer dem väldigt nära, men i juli och augusti är de tydligen inne i djungeln och parar sig.