GALA magasin
You Are Reading
Alla Korvars Dag – den ska vi fira!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Alla Korvars Dag – den ska vi fira!

Den 12 mars är det ALLA KORVARS DAG och den ska vi fira!

Jag är styrelseledamot i Korvakademien och vi planerade många trevliga aktiviteter som, tyvärr, får vänta ett tag. Men vi ska fira med att äta goda korvar hela dagen: till både frukost, lunch och middag!

Korvakademien kommer också dansa till Årets största danslåt  Jerusalema  i Berzelli Park och fira med en korv efteråt! Följ gärna Korvakademien på FB och Instagram för att kolla in oss!

Jag vill gärna bjuda er på korvrecept och utan att krångla till det valde jag 5 olika tillbehör som du kan toppa din älsklingskorv med.

Tänk, t ex när du kommer hem från kylan så blir korv med topping en perfekt middag. Du kan även ta med dig korv och lite olika toppingar på en picknick. Packa t e x varm surkål  och kokt korv i termos och servera dem i bröd, i den friska kalla luften kommer det att smaka underbart!

Här kommer en blandning av nyttiga, klassiska och trendiga recept som alla kommer att älska!

Trevlig Alla Korvars Dag på fredag!

 

Med Rödbetsallad + rostad lök

 

1 stor rödbeta, kokt och fintärnad

 

Sås

1 dl majonnäs

salt, peppar

1/2 msk äppelcidervinäger

1 tsk honung

 

Lök

4 schalottenlökar, skivade

1 tsk maizena

1 dl majsolja till fritering

 

Gör så här

Blanda ihop ingredienserna till såsen och smaka av. Blanda i rödbetsträningarna.

Blanda lök och maizena. Värm oljan i en liten stekpanna, lägg i 2-3 lökskivor, när de börjar fräsa är oljan lagom varm. Lägg i resten av löken och fritera löken gyllenbrun. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Servera korv i bröd toppad med rödbetssallad och lök.

 

Med picklad chiligurka

 

1 gurka

1 tsk salt

1 msk strösocker

3 msk limesaft

3 msk vitbalsamvinäger

1/2 skivad chili

1 msk rostad sesamfrö

 

Gör så här

Skär gurkan i tunna skivor och blanda med salt och socker i en skål. Tillsätt chili, limesaft och vinäger. Låt stå och marinera ca 20 minuter.

Servera korv i bröd med den picklade gurkan. Garnera med rostade sesamfrön.

 

Med citrondoftande skagen

 

3 dl skalade räkor

1/2 äpple, skuret i små tärningar

1 dl majonnäs

finrivet skal av 1/2 vältvättad citron

2 msk finskuren salladslök

1-2 droppar tabasco

 

Gör så här

Hacka stora räkor. Blanda majonnäs, citronskal och salladslök. Smaka av med tabasco.

Servera korv i bröd, toppad med räkröran.

 

Med sötpotatisaioli

 

1 stor sötpotatis, skalad och tärnad

1 dl majs- eller rapsolja

salt, peppar

2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk rödvinsvinäger

hot chilisås eller tabasco

 

Koka potatisen mjuk och ånga av noga. Mixa potatisen slät med elvisp. Vispa i oljan, lite i taget. Smaka av med salt, peppar, vitlök, vinäger och chilisås. Servera korv i bröd toppad med aioli och parmesan.

 

Med surkål och cornichoner och senap

 

5 dl surkål

1 dl vittvin

1 tsk strösocker

1 lagerblad

3 pepparkorn

1/4 tsk kumminfrö

1 dl kornichons, små inlagda gurkor

4 msk senap

 

Gör så här

Skölj surkålen om den känns för sur. Lägg den i en liten kastrull. Tillsätt vin och kryddorna, koka ca 15 minuter.

Dela gurkorna. Servera korv i bröd tillsammans med senap, toppad med surkål och kornichons.