GALA magasin
You Are Reading
Vi är våra relationer!
0
Blogg - Anna Jäderlind

Vi är våra relationer!

Som varelser är vi helt beroende av andra människor även om vi förstås kan tänka att vi klarar oss själva…
Ett modernt samhälle med tillgång till mat och sjukvård gör oss mindre sårbara än tidigare i vår historia och ändå klarar vi oss inte utan andra människor. Vi är beroende av andra, vare sig vi vill det eller inte. Vi behöver andra människor för att fungera väl, för vår utveckling och för vårt välmående. Det borde vara enkelt och ändå är det också så svårt!

Vi har ett behov av andra människor, både fysiskt och psykiskt, och det har en evolutionär förklaring. Vi överlever inte utan andra människor. Någonstans i vårt biologiska djup vet vi om det där och vi strävar hela livet efter att få komma andra nära.

Jag vet att några av er tänker, inte jag, jag behöver ingen! Jag kan bäst själv! Andra människor sviker och bedrar, det är bäst att hålla sig på sin kant. Vi terapeuter brukar förklara detta med att vi genom vårt liv, ända sedan barndomen, har samlat på oss kunskap om hur andra människor behandlar oss och dragit slutsatser utifrån det. Har vi ofta blivit bedragna eller svikna så kommer det att göra oss mer misstänksamma. Om vi har mycket av sårbarheten misstillit, att vi inte litar på andra, riskerar vi att hamna i relationer där vi faktiskt blir lämnade, kanske för att vi är misstänksamma, svartsjuka eller kontrollerande och våra relationsmönster blir självuppfyllande profetior.

Om detta, och annat som rör våra relationer till varandra kommer jag att blogga om här på Gala magasin.

Jag hoppas du hänger med så kommer jag berätta mer om hur vi funkar, varför både sex och relationer kan vara svårt men också så väldigt härligt!