GALA magasin
You Are Reading
Bonde söker fru
0
Blogg - Anna Jäderlind

Bonde söker fru

Nu i oktober har ”Bonde söker fru” kört igång på TV4 igen!

Hur kommer det sig att det formatet är så lyckat jämfört med många andra dating-program? Det är något jag funderat mycket på eftersom det som terapeut förstås är särskilt roligt att titta på ett program som är så uppbyggt på nära relationer som byggs under kort tid (och under extrema förutsättningar).

Bönderna får välja sina potentiella partners utifrån brev, men, tror jag, ännu viktigare, bilder! Jag är övertygad om att detta med bilderna har en stor inverkan på resultatet. Ni har säkert noterat att de personer en bonde väljer ofta har likheter med varandra (inte alltid, men ofta!). Bonden får en palett av personer att välja från, där alla har ett utseende som tilltalar dem, sedan kan de av dessa välja någon som de faktiskt också gillar som person!

Jag tänker mig att det faktum att böndernas utseendepreferenser får spela in i valet, att de väljer sina dejter utifrån egenskaper de finner attraktiva är avgörande. Vi kanske faktiskt får se en glimt av deras sexuella tändningsmönster, fast det inte är uttalat? Fysisk attraktion är viktigt i vårt val av partner och i ”Bonde söker fru” verkar de ha hittat ett lyckat recept, inte bara för kortvarig attraktion utan också för att bygga längre relationer.

Forskning visar att vi bedömer en persons attraktion på mindre än två sekunder, och att vi ofta förstärker och bibehåller det intryck vi först fått. ”First impression” är alltså viktigt på riktigt! Det gäller att ligga högt upp i brevhögen Linda kommer med kan man tänka sig : )

Behöver jag säga att ”Bonde söker fru” är ett av mina favoritprogram?

 

Foto: Heather Gill