GALA magasin
You Are Reading
Syskon
0
Blogg - Anna Jäderlind

Syskon

Kanske läste ni i förra veckan hur bloggaren Sigge Eklund ville hjälpa syskonen Flinck att få till en bättre relation. Sigge berättade att han känner båda bröderna och tyckte det var synd att de inte hade haft kontakt på 20 år….

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/86mz91/broderna-flincks-aterforening-borjar-med-storbrak

Syskon är ju personer som påverkar oss väldigt mycket. Ofta fokuserar vi på vilken relation ett barn har med sina föräldrar men för mig är det uppenbart att vi lägger alldeles för lite fokus på hur syskon präglat vår syn och inlärning på hur en relation skall ses ut.

Det är en mängd faktorer som styr hur vi blir som individer. Genetiska förutsättningar, inlärning, vilken miljö vi befinner oss i, och inte minst vårt temperament!
Jag har inte träffat någon av bröderna Flinck men det tycks som om de båda har starka temperament och åsikter.

Forskning har visat att hur mycket konflikter man har som barn med sina syskon är mindre viktigt än att det finns en värme mellan syskonen. Med en grundläggande närhet mellan syskonen, så tål relationen en del konflikter. Att känna gemenskap och glädje med ett syskon är viktigare än att helt undvika konflikter. Det kanske kan vara skönt att veta för er småbarnsföräldrar där ute när ens småttingar kör sitt åttonde bråk för timmen (Forskning visar faktiskt att 2-4-åriga syskon har upp till åtta bråk i timmen, äldre barn något färre)… Även med små och mindre barn blir konflikterna kortare och mer konstruktiva om vi vuxna lägger oss i och hjälper till. Hjälp era barn att lösa konflikter på ett klokt och bra sätt!

 

Själv önskar jag Sigge lycka till!

 

 

Foto: Andriyko Podilnyk