GALA magasin
You Are Reading

Tid för bullar!

0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Tid för bullar!

Hej, hej! Idag satt jag på bryggan på Kungsholmstrand och kom på att jag var otroligt sugen på bullar. Det där med att äta nyttigt…jag måste ta en liten paus från, känner jag.  Tänk på att fika utomhus med en termos nybryggt kaffe och hembakat till!

Verkar som det ska regna imorgon och då ska jag passa på och fylla frysen med bullar och kanske även med muffins och sockerkakor, om jag hinner.

Jag känner att jag behöver lite belöning för allt jobb jag gjort under  de två sista veckorna. Jag har fotat Midsommar jobb tii Mitt Kök och bakat tårtor till Levabo. Igår har midsommarmiddagen till Icakuriren blivit klar. Kommande vecka är det flera uppdrag som jag ska fotografera, 5 sommarsallader och lika många sommardrinkat, för att nämna några.

Jag är också så glad att min senaste kokbok Det godaste till grillat fått så mycket uppmärksamhet i media. Och här på galamagasin.se skrev Petra så trevligt om den. Tack Petra!

Så visst är jag värd en bulle, eller kanske två?

Testa gärna mitt favorit bullrecept, som jag från början gjort till tidningen Leva &Bo . Du får tre recept egentligen – ett grundrecept, ett recept på kanelbullar och ett på hallonbullar med vaniljkräm.  Tänk på att du kan alltid skicka ett meddelande till @tastybylenasoderstrom och du har frågor om recept eller andra funderingar.

Hjärtliga hälsningar,

lena

Vetedeg/bulldeg, grundrecept

1 sats till: 30-32 bullar:

 

¼ pkt, 12,5 g jäst

1 ägg

3 dl mjölk, ljummen, 37 grader

1/2 tsk salt

5 msk socker

1 tsk finstött kardemumma, kan uteslutas

8-9 dl vetemjöl + mjöl till utbakning

100 g smör, rumsvarmt

 

Smula jästen i en bunke, använd gärna ett köksmaskin eller en matberedare monterade med degkrok.

Vispa ihop ägg och mjölk. Rör i socker, salt och kardemumma. Häll degspadet över jästen och blanda ihop.

Tillsätt 6 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Arbeta i smöret, i matskedsstora klickar. Arbeta in resten av mjölet. 3 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen smidig ca 10 minuter.

Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter. Ta upp degen på ett lättmjölat bakbord och knåda den lät. Forma till en bulle, dela i 2 delar och låt vila under bakduk 20 minuter.

Kanelbullar

Till: 15 bullar Tid: 1 timme 30 minuter + tid att svalna

1/2 sats vetedeg, se grundrecept

Fyllning:

75 g smör, rumsvarmt

4 msk strösocker

malen kanel enligt tycke och smak

 

Garnering:

1 ägg, uppvispat

pärlsocker

Gör vetedegen enligt grundreceptet.

Rör ihop smör, socker och vanilj.

Utbakning. Kavla ut degen på ett lättmjölat bakbord till en kaka, ca 45 x 35 cm. Bred på fyllningen. Strö på kanel. Vik degen dubbelt, tryck till med handen och skär i ca 2 cm breda remsor, använd gärna pizzaskärare. Dra ut remsorna försiktigt och rulla till bullar. Eller tvinna dem och forma till bullar. Lägg dem i bullformar på en plåt eller på en plåt med bakplåtspapper.

Pensla bullarna med ägget. Strö över pärlsockret. Låt jäsa utan bakduk ca 20 minuter.

Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Låt svalna på ett galler under bakduk ca 30 minuter

 

Hallon- och vaniljbullar med vaniljkräm

Underbara bullar med färska hallon och vaniljkräm, som du gör lätt på marsanvaniljsås i pulverform (Ekströms), som finns i välsorterade livsmedelbutiker.

Du behöver 2 dl mjölk till 1 påse pulver.

Till 16 bullar Tid 1 timme 30 minuter

 

1/2 sats vetedeg, se grundrecept

mjöl till utbakning

 

Vaniljkräm:

1 påse marsansås (pulver)

2 dl mjölk

 

Fyllning:

75 g smör, rumsvarmt

2/3 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver eller

1 msk vaniljsocker

125 g färska hallon

 

Till pensling och garnering:

1 ägg, uppvispat

1 dl mandelspån

florsocker

 

Gör degen, som i grundreceptet.

Vispa ihop marsan och 2 dl mjölk till en kräm enligt anvisning på förpackningen. Häll krämen i en spritspåse med tyll och lägg på en tallrik i kylskåp.

Blanda ihop smör, socker och vaniljpulver till fyllningen.

Utbakning. Kavla ut degen på ett lättmjölat bakbord till en  kaka, 35 x 35 cm. Bred på fyllningen. Fördela över hallonen. Rulla ihop degkakan till en längd, som en rulltårta. Skär längden i 16 bitar. Ställ bitarna i bullformar av papper.

Pensla bullarna med ägget. Strö över mandelspån. Spritsa in en klick marsankräm i varje bulle. Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.

Värm ugnen till 225 grader.  Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk. Garnera med siktat florsocker.

 

 

 

Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •