GALA magasin
You Are Reading
Frossa i ägg!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Frossa i ägg!

Hej! Jag undrar vilka äggrätter har du på ditt Påskbord?

Jag tycker mest om Ägg Royal, som är en röra på råa ägg och grädde, som bakas i äggskal och toppas med laxrom. Jag brukar frossa i olika varianter av deviled eggs, se bild ovan och två recept nedan, alltså kokta fyllda ägg med sting av t ex tabasco eller cayennepeppar.

En av de enklaste och charmigaste äggrätter jag vet är engelsk – eggy soldiers, ”äggiga soldater”. Jag kokar äggen löst och rostar bröd. Det rostade brödet skär jag i 1-2 cm tjocka stänger till ”soldater”. Klart att servera! De små soldaterna doppas i äggulan och äts. Ibland byter jag ut brödet mot lättkokta primörer.

Det finns en rätt som jag sällan lagar själv, men när jag är på resa och bor på hotell står den högt upp på min önskelista. Ägg Benedict är lika enkel som raffinerad: ett rostat bröd, en skiva bräckt skinka och på det ett pocherat ägg toppad med hollandaisesås – den amerikanska lyxfrukosten.

Ägg Benedict och jag möttes dock första gången i London. Det var på 80-talet, platsen anrika Browns Hotel. Där bars min beställning från köket på ett fat med stärkt linneservett och under ett kupolformat silverlock. När servitören lyfte locket, låg ägget där på sin bädd, perfekt pocherat med äggulan krämig och varm. Under årens lopp har jag blivit Ägg Benedict trogen, medan makens favorit numera är Ägg Florentine, en veggievariant, där skinkan bytts ut mot spenat.

Min ryske pappa och 1965 års nobelpristagare i litteratur, Michail Sjolochov (Stilla flyter Don), hade samma äggsmak. De saltade och svartpepprade sina kokta ägghalvor och bredde på senap. Jag gör likadant, men ibland vill jag ha ägg på ägget och byter ut senapen mot löjrom, eller andra goda små ”fiskägg”.

Deviled eggs x 2

Deviled eggs med varmrökt lax (se bild)

Smaka av fyllningen med tabasco till önskad styrka.

Till 6-8 pers3-4 ägg hårdkokta, kalla

Fyllning:

ca 1/2 dl varmrötlaxfilé i bitar

5-6 msk majonnäs

1 droppe tabasco

salt

1/2 msk finhackad dill

 

Till garnering

paprikapulver

örtblad

 

Gör så här:

  1. Skala äggen. Dela dem i halvor och ta ut gulorna.
  2. Mosa äggulorna och laxen fint med en gaffel och mosa ihop dem till jämn smet.

Blanda det mosade med majonnäsen till krämig konsistens. Smaka av med tabasco och salt.

Blanda i dillen.

  1. Spritsa eller klicka fyllningen i ägghalvorna. Strö över litet paprikapulver och garnera med örtblad.

 

Deviled eggs, löassiska

Tabasco eller Cayenne ger extra sting till den krämiga fyllningen.

Till 8 ägghalvor Tid 15 minuter

4 ägg hårdkokta, kalla

2 äggulor från hårdkokta ägg

Fyllning:

2-3 dillkvistar

4-6 msk majonnäs

1-2 droppar tabasco eller 1/4 krm cayennepeppar

salt

Till garnering

paprikapulver

örtblad

Gör så här

  1. Finhacka dillen. Skala äggen. Dela dem i halvor och ta ut gulorna.
  2. Mosa gulorna fint med en gaffel. Blanda det mosade med majonnäsen till krämig konsistens. Blanda i dillen. Smaka av med tabasco eller cayennepeppar och salt.
  3. Spritsa eller klicka fyllningen i ägghalvorna. Strö över litet paprikapulver och garnera med örtblad.