GALA magasin
You Are Reading
Här är de nya stjärnorna på slottet
0
Nöje

Här är de nya stjärnorna på slottet

STJÄRNORNA PÅ SLOTTET

Marika Carlsson, David Lagercrantz, Carola Häggkvist, Per Anderson och Grynet Molvig är de fem nya stjärnorna på slottet. 

Bäckaskog slott är mötesplatsen för de fem stjärnor som deltar i SVT:s klassiska serie ”Stjärnorna på slottet”. Komikern och skådespelaren Per Andersson, ståupp-komikern Marika Carlsson, skådespelaren Grynet Molvig, journalisten och författaren David Lagercrantz och artisten Carola Häggkvist berättar om sina liv i den 16:e säsongen av programserien med premiär på nyårsdagen.

– Med årets mix av stjärnor på slottet kan vad som helst hända. Det går inte ens att gissa vad som kommer att ske med de starka personligheter som Carola, David, Per, Grynet och Marika. Jag tror det här blir en magisk säsong som man inte vill missa, säger SVT:s projektledare Ulrika Midunger.

Även i år är det tv-kocken Tareq Taylor, känd från Tareqs matresa och Trädgårdstider, som tillsammans med de fem stjärnorna sätter ihop måltiderna under programserien. Det är Tareq Taylors fjärde säsong och vad gäller spelplatsen, Bäckaskog slott, är SVT tillbaka nordost om Kristianstad för tredje gången (2012 och 2013).

Carola Häggkvist har sedan sitt genombrott 1983 och har deltagit i Melodifestivalen fem gånger och vunnit tre. Hon har stått på musikalscener inte bara i Sverige utan också i England, turnerat som första skandinaviska popartist i Kina, varit en av coacherna i tv-programmet The Voice Sverige och var 2014 med i tv-programmet Så mycket bättre och nu under våren varit deltagare i Let’s Dance.

Marika Carlsson har utsetts till Årets kvinnliga komiker två gånger och har turnerat Sverige runt med kritikerrosade ståupp-föreställningarna En negers uppväxt och Jag är Gud, som utgick från hennes erfarenheter som adoptivbarn och vuxen om mobbning, rasism, identitetssökande, religion och vardagskomik. 2012 var hon Sommarvärd i P1 2012 och har också skrivit självbiografin ”Såna som du ska inte va här”.

Per Andersson är komiker, skådespelare, manusförfattare, regissör och en av grundpelarna i i humorgruppen Grotesco. Han har spelat i musikaler, medverkat i ett antal filmer och julkalendrar, varit medlem i Mölndalsrevyn under 1990-talet, gjort sketcher för Morgonpasset och Rally i P3, varit röstskådespelare i ett flertal barnfilmer och senast såg vi honom som en av programledarna i Melodifestivalen.

Grynet Molvig är norsk skådespelare och sångerska. I Sverige slog hon igenom när hon spelade huvudrollen i komedin En flicka på gaffeln mot Lars Ekborg 1966 och blev därefter anlitad av Hasse och Tage deras revy Spader Madame 1969 och i filmerna Mannen som slutade röka och Sopor. Grynet Molvig samarbetade också med Povel Ramel i SVT-serier som Semlons gröna dalar och i shower på Berns. Hon har de senaste åren medverkat i den populära tv-serien Gåsmamman.

David Lagercrantz är författare och journalist. Boken Jag är Zlatan Ibrahimovic gavs ut 2011 efter att David tillbringat mer än 100 timmar i samtal med fotbollsstjärnan. Två år senare fick han uppdraget att skriva den fjärde boken i Stieg Larssons Millenium-serie, vilken slog internationella försäljningsrekord och klev upp på topplistorna världen över. Han inledde sin skrivande karriär på Sundsvalls Tidning som kriminalreporter och debuterade 1997 som författare.

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT, Mattias Ahlm/SR, Mattias Ahlm/SR, Janne Danielsson/SVT, Mattias Ahlm/SR

Årtal/säsong och medverkande:
2005, säsong 1
Maud Adams, Börje Ahlstedt, Peter Harryson, Mona Malm, Sven-Bertil Taube

2007, säsong 2
Britt Ekland, Magnus Härenstam, Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa, Peter Stormare

2008, säsong 3
Janne ”Loffe” Carlsson, Kjerstin Dellert, Jonas Gardell, Staffan Scheja, Christina Schollin

2009, säsong 4
Kjell Bergqvist, Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Björn Ranelid, Meg Westergren

2010, säsong 5
Ulf Brunnberg, Monica Dominic, Dan Ekborg, Marie Göransson, Niklas Strömstedt

2011, säsong 6
Kim Anderzon, Louise Hoffsten, Christer Lindarw, Johan Rabeus, Johan Rheborg

2012, säsong 7
Ewa Fröling, Robert Gustafsson, Claes Malmberg, Barbro ”Lill-Babs” Svensson, Philip Zandén

2013, säsong 8
Leif Andrée, Malena Ernman, Maria Lundqvist, Claes Månsson, Lasse Åberg

2014, säsong 9
Harriet Andersson, Helena Bergström, Özz Nûjen, Örjan Ramberg, Rikard Wolff

2015, säsong 10
Marika Lagercrantz, Morgan Alling, Claire Wikholm, Stefan Sauk, Amanda Ooms

2016, säsong 11
Magnus Uggla, Lia Boysen, Gunnel Fred, Johannes Brost, Sofia Ledarp

2017, säsong 12
Peter Jöback, Ann-Louise Hansson, Bosse Parnevik, Marianne Mörck, Regina Lund

2018, säsong 13
Sven Melander, Camilla Läckberg, Lena Söderblom, Kajsa Ernst, Alexander Karim

2019, säsong 14
Dragomir Mrsic, Julia Dufvenius Wollter, Björn Kjellman, Måns Möller, Pernilla Wahlgren

2020, säsong 15
Charlotte Perelli, Ernst Billgren, Kjell Wilhelmsen, Ola Rapace, Shima Nivarani

2021, säsong 16
Per Andersson, Marika Carlsson, David Lagercrantz, Grynet Molvig, Carola Häggkvist