GALA magasin
You Are Reading
Skruvat och humoristiskt när Jim Carrey släpper sin självbiografiska romandebut
0
Boktips

Skruvat och humoristiskt när Jim Carrey släpper sin självbiografiska romandebut

Jim Carrey

Han är en av vår tids största komiker och skådespelare med en lång rad storfilmer bakom sig. Här snurrar han allt ett extra varv och omvandlar sitt liv till en roman. Det är mänskligt och humoristiskt om bekräftelsebehov och rädslan att glömmas bort.

Möt Jim Carrey. Visst, han är en vansinnigt framgångsrik och älskad filmstjärna som nästan drunknar i pengar och privilegier – men han är också ensam. Kanske har han sina bästa år bakom sig. Kanske börjar han till och med bli tjock? Han har testat bantning, gurus och att gosa med sina specialtränade israeliska vakthundar, men inget kan skingra det mörka molnet av tomhet och leda. Inte ens de kloka råden från hans bästa vän, skådespelaren och dinosauriekraniesamlaren Nicolas Cage, är nog för att dra upp Carrey ur eländet.

Men så träffar han Georgie, skoningslös ingeny och hans livs kärlek. Och med hjälp av filmskaparen Charlie Kaufman får Jim en roll i en gränsbrytande film som kanske kan hjälpa honom att upptäcka en ny sida av sig själv. Äntligen – hans väg till en Oscar! Allt ser plötsligt ljusare ut.

Men universum har andra planer.

I Minnen och missförstånd berättar Jim Carrey och Dana Vachon en skruvad historia om skådespeleri, agenter, kändisskap, privilegier, vänskap och kärlek. Den handlar också om bekräftelsebehov, rädslan för att glömmas bort och den katastrofartade undergången av inre och yttre världar. Resultatet är en orädd, delvis självbiografisk, roman och en brännande humoristisk drift med Hollywood.

Om författaren: 

Jim Carrey (född 1962) är en kanadensisk-amerikansk komiker, skådespelare och filmproducent. Han började sin karriär som ståuppkomiker när han var 15 år och hoppade av skolan för att satsa på sin dröm. Carrey fick sitt stora genombrott i Den galopperande detektiven (1994) och har varit med i en lång rad storfilmer som Dum & dummare, The mask, Cable guy, Truman show och Eternal sunshine of the spotless mind. Han syns också i hyllade serien Kidding och nya filmen Sonic the hedgehog.

 

Foto: Harper Collins Sweden