GALA magasin
You Are Reading
Böckerna som kan bli Årets Bok 2022
0
Boktips

Böckerna som kan bli Årets Bok 2022

Årets bok

Bonniers Bokklubbar presenterar nu de 12 titlarna som kan vinna Årets Bok 2022. Vinnaren röstas fram av svenska läsare.

– Våra litteraturredaktörer har fått jobba ovanligt hårt med nomineringarna, det har varit ett starkt litteraturår. Som vanligt har de lyckats plocka russinen ur kakan, det finns allt från mörka berättelser och mordmysterier till debutantromaner och feelgood bland nomineringarna. Men vilken bok som är årets bästa läsupplevelse är upp till läsarna att bestämma, säger Petra Nuhma, marknads- & PR-specialist för Bonniers Bokklubbar.

Årets Bok delas ut av Bonniers Bokklubbar och är folkets litteraturpris. Det är det enda litteraturpriset där vinnaren utses av läsarna. Fem litteraturredaktörer har läst flera hundra skönlitterära böcker under året för att välja ut 12 de titlar som kan bli Årets Bok 2022.

Nomineringarna har gjorts utifrån flera kriterier: boken skall vara en stor läsupplevelse och innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Utöver det ska den även ha en hög språklig kvalitet och tilltala en bred läsekrets. Boken ska även ha getts ut på svenska under perioden 1 maj 2021 – 30 april 2022.

De nominerade till Årets Bok 2022 är:

Sista sommaren, Eleonore Holmgren (Bazar)

Sarek, Ulf Kvensler (Albert Bonniers Förlag)

Allt vi inte sa, Sara Osman (Albert Bonniers Förlag)

Dit du går följer jag, Lina Nordquist (Romanus & Selling)

I dina händer, Malin Persson Giolito (Wahlström & Widstrand)

Äpplet faller inte, Liane Moriarty (Albert Bonniers Förlag)

Räkna hjärtslag, Katarina Widholm (Historiska Media)

Sly, Sara Strömberg (Modernista)

När vargarna kom, Charlotte McConaghy (Lavendel Lit)

Sångfåglar, Christy Lefteri (Nona)

Skilsmässan, Moa Herngren (Norstedts)

Vattnets sötma, Nathan Harris (Bookmark)

Författaren och förlaget bakom den bok som får flest röster tilldelas en statyett, designad av Torstensson Art & Design. Den vinnande författaren får också välja vart prispengarna på 30 000 ska skänkas. Valet står mellan ett antal utvalda organisationer och initiativ som rör böcker och läsning.

Röstningsperioden börjar idag, 3 maj, och pågår fram till 18 september 2022. Det går att rösta på sin favoritbok en gång om dagen på www.aretsbok.se. På webbplatsen kan man också läsa juryns motivering till nomineringarna.