GALA magasin
You Are Reading
Rutiner eller inte på semestern?
0
Blogg - Joelina Claesson

Rutiner eller inte på semestern?

Därom tvistar de lärda. Eller? Keep it simple, tänker jag. Gör det som du gillar, trivs med och som fungerar för dig i ditt liv just nu. Behöver inte nödvändigtvis vara samma som ifjol. Och nästa sommar kanske det inte blir samma som i år. Bara du vet. Det som går lätt är rätt, brukar det sägas. Även här brukar man kunna följa just hjärtat och magen. Känslan där.

Personligen tycker jag om rutiner. Sådana som jag själv har valt att ha i mitt liv. Som inte blir måsten, borden eller tvång. Jag ser det mer som goda, långsiktiga vanor som jag tycker om att ha i mitt liv. Även på helgen. Även på semestern. Det är som om de ramar in dagen och sätter tonen för den.

För den sakens skull behöver det inte vara samma tidpunkt varje dag. Klockan måste inte ställas för att allt skall hinnas med. Det uppstår inte en katastrof de dagar någon rutin inte blir av. Jag vägrar att bli ”slav” under mina rutiner – för då blir de helt plötsligt inte så där trivsamma längre som de är.

Så. Vilka är då mina rutiner som jag tycker om att ha i mitt liv?

Jo, jag älskar att starta dagen med en lång runda med hundarna. September till april går jag gärna längs havet, övrig tid blir det mestadels skogen. Ja det kan också bli skogen året om. Jag älskar vilket som. Skog som hav. Naturen är fantastisk. Såväl ljudet av havets vågor som skogens alla fåglar. Dessa ljud gör något med mig. Åsynen av den stilla horisonten som möter hav, eller alla skogens vackra färger och mönster. Doften från salt hav är lika närande som skogens frodiga dofter av såväl solvarma kottar som morgonblöt mark.

Sommartid älskar jag att lyssna på poddar, dagens Sommarprat till exempel.
Då är jag ibland så kluven. Naturens alla magiska ljud blir liksom en konkurrent och vice versa.
Så då brukar jag vara utan lurar just inne i ”djupaste” skogen, och på vägen hem längs landsväg och hus, då blir det kloka ord att ta in via olika poddar.

Vår och sommar ger jag mig sedan tiden för några simtag i poolen, men det måste vara minst 27 grader innan jag ens doppar tårna. Efter det en skön ute-dusch där jag alltid unnar mig härliga produkter för hår & hud, med dofter som jag väljer med omsorg – neroli, lavendel, ros. Kan verkligen känna och förstå att doft-sinnet är ett av våra mest dominanta sinnen. Det gör något med oss! Dofter åker autobahn rakt till vårt minnes-center och visst kan en enda speciell doft få dig att bli påmind om t ex jularna hos mormor, första kyssen, cykelturen genom skogen till havet som barn och så vidare. Jag är så intresserad, fascinerad och inspirerad av allt som rör dofter och doftsinnet. Tell me more om du vet!

Rutiner var det ja. Efter promenad och dopp med väldoftande duschprodukter som jag verkligen njuter av att ta in doften av, så blir det en fortsättning på doft-temat med en härlig lotion, också den noggrant utvald med doft som tilltalar mig just denna årstid och tillfälle, eller kanske en helt ny doft och textur som jag är nyfiken på. En mindful stund av att ta hand om huden, det är ju faktiskt kroppens största organ. Den är värd tid, kärlek och omsorg. Har läst att man kan sätta igång oxytocin-utsöndring på egen hand, t ex genom massage med en väldoftande olja eller kräm.

Även frukosten tycker jag verkligen om att ha en rutin kring, om än så lite varierande. Dock alltid en hemgjord smoothie som ger mig fin näring och god energi. Till det gärna någon form av frö & gryn, kan vara havregrynsgröt med frön, Overnight Oat, eller hemlagad Granola till smoothien. Gärna ett kokt ägg till, ägg – ett av världens bästa livsmedel!

Dags för jobb om det är vardag – och ”hopp & lek” om det är helg eller semester.

Lägger såklart även gärna lägga in Yoga och styrketräning som en rutin, men inte lika konsekvent och kontinuerligt just på semestern, det är mer efter behov och lust. Och du vet, när luckan uppstår sådär mitt på dagen helt plötsligt. Eller när hela kropp & knopp skriker efter yoga, för det gör den ju då och då – HALLÅ – var är min yoga-rutin? Jag har som mål att få in de fem fysiska grundegenskaperna i min rörelse och träning varje vecka. Jag tycker verkligen om att ha både yoga och styrketräning som körsbäret att lägga på toppen i min mix, men det utgör inte grunden i basen av mina rutiner just på semestern, det är lyxen att addera när tid och tillfälle ges.

Jag är såklart super-nyfiken på dig! Tycker du om att  ha rutiner i ditt liv på semestern? Och isåfall vilka?

Önskar dig en riktigt härlig sommar!