GALA magasin
You Are Reading
Let’s go (Y)inside!
0
Blogg - Joelina Claesson

Let’s go (Y)inside!

”If the inside is healthy and glowing, both emotional and physical, our skin will be healthy and glowing…”. Lyssnade på ett bra podd-avsnitt på min runda i morse. Hälsorevolutionen med Maria Borelius där en framstående hudläkare sa just meningen ovan. Jag brukar säga ”Let’s go (Y)inside” till mina Yin Yogisar. För jag tänker att allt börjar just där – på insidan. Jag älskar ju Yin Yoga! Får ibland höra att jag ”missionerar” Yin Yoga. Och ja, det kan jag absolut stå för att jag gör. Mer Yin Yoga åt ”folket”. Går gärna först i ledet i det tåget. Och precis som med syrgasmasken på flygplanet, börja alltid med dig själv. Föregå med gott exempel. Men så har det inte alltid varit. Har inte alltid älskat Yin Yoga.

Är en person som alltid varit väldigt mycket Yang i allt jag gör och så som jag är. Minns så tydligt den där första gången. På en träningsresa i Portugal, där min kära yogalärare Johanna Hector, som jag har gått de flesta av mina utbildningar för, introducerade Yin Yoga för mig allra första gången. Minns hennes ord så väl: ”Du får gärna hata yogaläraren i positionerna, bara du älskar henne efter passet”. Jag var SÅ frustrerad, så rastlös och tänkte HELA tiden: ”Ska jag bara ligga här och ligga, när ska det hända något?” Och så kände och tänkte jag ungefär de 10 första Yin Yoga-klasserna, ja faktiskt. Men Johanna uppmuntrade mig att fortsätta, att ge det tiden. Jag gjorde så och wow! När det väl lossnade så lossnade det rejält och jag vet att jag tänkte: Yin Yoga, var har du varit hela mitt liv? Du är just vad jag behöver!

Vill poängtera att det inte är allt eller inget. Tillbaka till mitt ”mantra” – allt räknas! Idag 20 minuter av Yin Yoga efter en lång morgonpromenad. 3,5 minut i varje position: Duva vänster, nålsögat höger (höger knä gillar inte Duvan, och jag lyssnar på det!), Fjäril, Bakåtfjäril och kära Toe Squat för att ge fötterna extra kärlek för att de bär mig så troget på alla härliga morgonrundor. Såklart Shavasana också. Och redan direkt efteråt märks en mjukhet i rygg, axlar, säte och skuldror. Dessutom den sköna lilla stunden av stillhet med ett litet ljus, i min lilla lilla hemmastudio, bara jag och min frizon av yogamatta – helt fri från prestation, analyser, do’s och don’ts. Att dra sig tillbaka för en liten stund. Att låta hjärnverksamheten vila. Låta nervsystemet svalna av. Låta andetaget bli mustigt, fylligt, juicigt. Hela vägen ner i magen. Lägga märke till hur andetaget letar sig in mellan varje revben, vidgar bröstkorgen, på varje in-andetag. Smeker och varsamt vidrör varje kota i ryggraden på mitt långa ut-andetag. Grundar, jordar, landar.

I Yin Yoga arbetar vi med vår bindväv. Bindväv finns överallt i kroppen och håller samman våra organ och muskler. Oftast har vi en stram bindväv på vissa områden, vilket kan hindra oss i vår vanliga fysiska träning, även om våra muskler stärks och förlängs. Till skillnad från dynamiska yogaformer låter yinyoga dina muskler slappna av så att en töjning av vår bindväv kan ske skonsamt. Fascia påverkar också nervsystemet, immunförsvaret och reagerar på stress, eftersom nervtrådarna finns i fascian. Allt hänger ihop som spindelnätet, avslappning är det primära när det gäller fasciaåterfuktning. När vi medvetet slappnar av, öppnar hela kroppen upp.

Jag tänker att när hela kroppen, knoppen och sinnet öppnar upp, då kan vi också andas lite djupare, lite renare, lite friare. När vi blir mjuka på utsidan, i kroppen, så tillåter vi oss också att vända fokus inåt, och mjukna på insidan. Umgås med oss själva för en liten stund. Bara vara med oss själva. Och lämna efter en stund av Yin Yoga med mjukhet, renhet och klarhet – i kropp, själ och sinne.