GALA magasin
You Are Reading
Pumpakladdkaka med chokladtryffeltopping
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Pumpakladdkaka med chokladtryffeltopping

Pampig. Stor. Rund. Orange. God. Nyttig. Européer bekantade sig med pumpa först på 1500-talet. Men redan 8 500 år f. Kr. användes pumpa i matlagning samt som t ex kärl och musikinstrument. Sex tusen år sedan började inkaindianer att odla pumpa. De bakade den över öppen eld, skar i skivor och åt den som den är. För primitivt, tyckte conquistadorer som fyllde urkärnade pumpor med mjölk, honung och kryddor och bakade den i aska.

Jag gör hellre en kladdkaka med bakad pumpa och mandelmjöl .

Vad gör du med pumpa?

 

Pumpakladdkaka med chokladtryffeltopping

Till 8 bitar: Tid 1 timme 20 minuter + tid att kallna

 

400 g pumpa

200 g mörk choklad

150 g smör, rumstempererad

2 1/2 dl florsocker

3 ägg

2 dl mandelmjöl

 

Tryffel:

1 1/2 msk smör

1 dl vispgrädde

150 g mörkchokladknappar eller hackad choklad

 

Garnering:

2 msk rostade pumpafrön

1-2 krm flingsalt

 

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela, kärna ur och skär pumpan i klyftor. Lägg pumpan med köttsidan upp på en plåt med bakplåtspapper. Rosta pumpan i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills pumpan är helt mjuk. Låt svalna och gröp ur all pumpakött, kasta skalen.
  2. Sänk ugnen på 175 grader. Smält chokladen och låt den kalna, men inte stelna.
  3. Mät upp smör och pumpa i en matberedare monterad med en kniv och mixa ihop. Mixa i siktat florsocker. Rör i ett ägg i taget. Rör i chokladen. Mixa i mandelmjölet. Häll smeten i en kakform, ca 22 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan kalna.

Tryffel: Låt smöret smälta i en liten släpplättpanna. Tillsätt grädden och koka upp under omrörning. Ta pannan från värmen och rör i chokladen till en slät glasyr. Låt glasyren kallna och bre den över kakan. Garnera med rostade pumpafrön och flingsalt. Låt kakan stå kallt 1-2 timmar.