Pampig. Stor. Rund. Orange. God. Nyttig. Européer bekantade sig med pumpa först på 1500-talet. Men redan 8 500 år f. Kr. användes pumpa i matlagning samt som t ex kärl och musikinstrument. Sex tusen år sedan började inkaindianer att odla pumpa. De bakade den över öppen eld, skar i skivor och åt den som den är. För primitivt, tyckte conquistadorer som fyllde urkärnade pumpor med mjölk, honung och kryddor och bakade den i aska.
Jag gör hellre en kladdkaka med bakad pumpa och mandelmjöl .
Vad gör du med pumpa?
Pumpakladdkaka med chokladtryffeltopping
Till 8 bitar: Tid 1 timme 20 minuter + tid att kallna
400 g pumpa
200 g mörk choklad
150 g smör, rumstempererad
2 1/2 dl florsocker
3 ägg
2 dl mandelmjöl
Tryffel:
1 1/2 msk smör
1 dl vispgrädde
150 g mörkchokladknappar eller hackad choklad
Garnering:
2 msk rostade pumpafrön
1-2 krm flingsalt
- Sätt ugnen på 225 grader. Dela, kärna ur och skär pumpan i klyftor. Lägg pumpan med köttsidan upp på en plåt med bakplåtspapper. Rosta pumpan i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills pumpan är helt mjuk. Låt svalna och gröp ur all pumpakött, kasta skalen.
- Sänk ugnen på 175 grader. Smält chokladen och låt den kalna, men inte stelna.
- Mät upp smör och pumpa i en matberedare monterad med en kniv och mixa ihop. Mixa i siktat florsocker. Rör i ett ägg i taget. Rör i chokladen. Mixa i mandelmjölet. Häll smeten i en kakform, ca 22 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan kalna.
Tryffel: Låt smöret smälta i en liten släpplättpanna. Tillsätt grädden och koka upp under omrörning. Ta pannan från värmen och rör i chokladen till en slät glasyr. Låt glasyren kallna och bre den över kakan. Garnera med rostade pumpafrön och flingsalt. Låt kakan stå kallt 1-2 timmar.