GALA magasin
You Are Reading
Petra Mede om att leda Let’s Dance: ”Det är ju lite på liv och död”
0
Intervju

Petra Mede om att leda Let’s Dance: ”Det är ju lite på liv och död”

Petra Mede

På lördag (20 mars) debuterar Petra Mede som programledare för långköraren Let’s Dance, och vid sin sida har hon sång- och dansmannen David Lindgren. David Hellenius som varit med från starten 2006 lämnar alltså över stafettpinnen efter hela 15 år, liksom Tilde de Paula Eby som lett programmet sedan 2017.

GALA magasin fick en pratstund med Petra Mede som inte verkar allt för nervös över att ta över rodret för ett av Sveriges mest populära tv-program. Men så har hon ju dansarbakgrund också, om än inom den klassiska baletten.

Av Pär Jonasson

Något du är nervös för inför premiären?

– Jag är inte nervös men känner mig oerhört taggad. Jag ska göra mitt bästa för att hålla en folklig och kärleksfull ton i detta program som ju trots allt även är rätt dramatiskt. Det blir ju lite på liv och död när man följer de tävlanden vecka för vecka. Jag har många vänner som har varit med och alla blir som förbytta, det går ju inte att prata med dem. Jag tror inte att någon som inte har varit med förstår hur mycket man försvinner in i Let’s Dance-världen. Det ska bli intressant att se hur mycket jag själv dras med i det hela!

Vad tycker du ska bli roligast med att leda Let’s Dance?

– Det absolut roligaste kommer att vara att följa hur alla de underbara tävlanden kastar sig ut i dansens virvlar! Det är det jag älskar med programmet även när jag inte är programledare, det är så bra tv.

Så du brukar alltså titta på Let’s Dance?

– Slaviskt. Det är ett ultimat underhållningsprogram i mitt tycke.

Vilken är din favoritvinnare hittills?

– Jag måste väl säga Måns Zelmerlöw, min gamle kompanjon, som vann redan första säsongen. Men alla vinnare har varit väldigt värdiga.

Har du själv blivit tillfrågad om att medverka?

– Ja det har jag, och hade jättegärna gjort det om det inte vore för min skraltiga rygg. Så jag vågar inte av fysiska skäl.

Du har ju ändå en dansbakgrund…

– Ja, men det är ju 30 år sedan och jag vill inte lova några enorma dansuppvisningar från min sida. Jag har ett stort dansintresse, men tiodans har jag aldrig själv hållit på med så jag skulle nog inte ha stor nytta av mina klassiska piruetter, ha ha. Klassisk balett är ju också mycket mer avskalat än det här som har massor av glitter och guld, men jag älskar det!

Något litet dansnummer bjuder du väl på?

– Jag kanske kan ställa mig i en snygg pose, och så kan min programledarkollega David Lindgren dansa runt mig… Han är ju en fantastisk dansare! Vi får se, man vet aldrig! Det kan ju slå slint även hos mig (skratt).

Om du nu ändå skulle göra ett försök med någon av tiodanserna, vilken skulle du då välja?

– I så fall gärna en vals eller möjligen en tango. Nej, en lugn vals får det bli så att det inte sker några olyckor, ha ha.

När det gällde dina och Davids föregångare David Hellenius och Tilde de Paula Eby, så var ju David den busige programledaren och Tilde den lite mer präktiga. Får vi nu äntligen se en busig kvinnlig programledare?

– Jag och David har inte alls tänkt att gå in i några förutbestämda mallar och tittar inte så mycket på hur våra föregångare gjort, jag tror vi kommer att skapa vår egen grej. Jag kommer nog att vara lite både och. David och jag får alltid varandra att skratta, och det är det viktigaste.

Har du pratat med David och Tilde inför din Let’s Dance-debut och kanske fått några råd?

– Jag känner ju båda väl och har pratat med bägge två. Det är så fina människor och väldigt peppande, men några direkta råd har jag inte fått. Vi är ju alla så pass rutinerade programledare så vi ger inte varandra råd på det sättet. Mer pepp som sagt.

David Hellenius hade ju en väldigt skojfrisk relation till huvuddomaren Tony Irving – har du någon plan för hur du ska hantera Tony?

– Ha ha, vilken rolig fråga! Det är inte första gången jag träffar Tony, vi är lite bekanta. Han är ju oerhört rolig och bjussig, så jag tror att vår relation i programmet kommer att växa fram ganska naturligt. Det är bättre om det får växa fram än att man stagear för mycket.

David Lindgren och Petra Mede
David Lindgren och Petra Mede leder Let’s Dance 2021.

Foto: Jesper Brandt/TV4