GALA magasin
You Are Reading
Anki Edvinsson: ”Det var bara att göra det!”
0
Intervju

Anki Edvinsson: ”Det var bara att göra det!”

Anki Edvinsson

Anki Edvinsson Hedström är ett välkänt ansikte​ för många, främst som ”Väder-Anki” på TV4. Nu är hon författare på heltid och i dagarna släpper Anki sin andra bok, kriminalromanen ”Snöängeln”. 

Anki flyttade från Mariestad som 20-åring då hon fick jobb som receptionist på TV4 Stockholms lokalredaktion. Kanalen var nystartad och man ville har en mer glamourös framtoning så charmiga och glada Anki blev snart erbjuden att testa som kanalens väderpresentatör. Ankis positiva utstrålning gick genom rutan och snart flyttades hon över till Nyhetsmorgon med Bengt Magnusson och Malou von Sivers. Anki blev rikskändis och ordet ”Väder-flicka” blev ett nytt begrepp för tittarna.

Hur ser du tillbaka på den tid då du var ”Väder-Anki” med hela svenska folket? 
– Med skratt! Minns att jag just skrattade väldigt mycket i sändning. Det var ett roligt jobb med bra kollegor.

Finns det något du saknar från den tiden? 
– Mina arbetskompisar. Och konstigt nog att komma till redaktionen tidigt på morgonen när det var tyst och lugnt i TV4 huset. Stämningen som var på redaktionen just innan sändningen drog igång är något jag kan sakna idag.

Så småningom ville Ankie vidareutbilda sig och gick en journalistutbildning på Poppius i Göteborg samtidigt som hon arbetade som pressansvarig för Bingolotto. Därefter återvände hon till Stockholm och började jobba i rutan igen tills den dag man beslutade att ta in meterologer som väderpresentatörer istället.

Anki Edvinsson

År 2008 flyttade Anki till Västerbotten där hon arbetade som journalist på TV4 lokalt, men när lokalkanalerna lades ned bestämde hon sig som 45-åring för att byta bana. Anki gick en ettårig skrivarutbildning och skrev under tiden på sin första kriminalroman med två poliser som huvudkaraktärer i boken. Inte helt oväntat kanske.

Du träffade den stora kärleken Peter Hedström 2008 och flyttade till honom i Umeå. Hur bemöttes du när du kom dit?
– Lite olika. Peters vänner, två söner och dom flesta tog emot mig med nyfikenhet och öppna armar. Men det fanns också en del som tog för givet att jag var dryg och bemötte mig där efter utan att ge mig en chans.

I Norrland började du studera kriminologi. Vad fick dig att våga ta steget? 
– Oj, nyfikenheten tror jag. Jag ville verkligen studera kriminologi så rädslor för att vara för gammal eller inte klara av det fick bara ignoreras. Det var bara att göra det. Fanns inga alternativ. Men det var en speciell känsla att skriva in sig på universitetet som 45-åring.

Anki har polisvärlden med mig sen barnsben och har hört snacket kring middagsbordet så länge hon kan minnas. När hon gjorde research inför första boken återuppväcktes intresset för brott och psykologin kring det hela.

Din pappa och din bror är båda poliser. Är det deras historier som inspirerat dig till karaktärerna, poliserna Per och Charlotte i dina böcker?
– Kanske inte så mycket deras historier, mer deras engagemang i sitt arbete. Jag hämtar inspiration från verkliga fall, gör mycket research tillsammans med intervjuer med personer som arbetar med det jag behöver veta mer om. Till exempel en utredare, forensiska, eller socialtjänsten. Det handlar mycket om hur de arbetar.

Din första bok ”Lust att döda” fick mycket fina recensioner. Vad var dina värsta farhågor inför debuten? 
– Att den skulle bli sågad. Jag kände att jag hade en chans. Hade det inte gått tror jag det hade varit svårt att locka tillbaka läsarna till mina böcker.

På releasepartyt för din första bok, kriminalromanen ”Lust att döda”, var det många kändisar och idrottsstjärnor på plats, bland annat Peter ”Foppa” Forsberg. Hur känner ni varandra?
– Haha, det är min man Peter som känner honom från början. Dom är gamla kompisar.

Snart släpps din nya bok ”Snöängeln”. Vad handlar den om?
– Det handlar om en pojke som begår självmord genom att hoppa från en bro. Runt honom hittas en stor mängd narkotika. En kvinna som hittas mördad i sitt hem och en ung tjej försvinner spårlöst efter en fest. Mina två huvudkaraktärer, polisutredarna Per och Charlotte funderar på om händelserna kan höra ihop och de måste till varje pris hitta flickan innan det är för sent.

Är det en uppföljare eller en fristående bok?
– Det är en fristående bok men med samma poliser som i förra boken. Dom kommer man att få följa och lära känna genom mina kriminalromaner.

Anki Edvinsson

Hur lever du idag?
– Jag lever med min man på Värmdö.

Vad fick er att flytta tillbaka till Stockholm? 
– Många olika saker. Min man har flera bolag i Stockholm och pendlade i många år. Men när hans två söner flyttade hemifrån flyttade vi hit. För mig blev det ju att flytta tillbaka till mina vänner.

Känner folk fortfarande igen dig på stan? Hur är reaktionerna?
– Det beror på vilken generation man är. De yngre har ingen aning om vem jag är, tror jag, medan dom som är runt min egen ålder kan känna igen mig ibland.

Du fyllde nyligen 50 år. Har du någon åldersnoja? 
– Nja, inte direkt. Jag tänker att vad är alternativet? Inte så kul. Så 50 år är high five!

Hur ser du på framtiden?
– Framtiden känns bra. Jag hoppas komma igång med att skriva min tredje bok så fort ”Snöängeln” är lanserad!

Vad är dina drömmar? 
Att läsarna gillar mina böcker så jag får skriva många fler.

Namn: Anki Edvinsson Hedström

Ålder: 50
Bor: Hus på Värmdö

Familj: I hushållet nu är det min man Peter och vår yorkshireterrier Ellvi.
Aktuell med: Kriminalromanen Snöängeln.

 

Av: Petra Lindell

Foto: Kajsa Göransson