GALA magasin
You Are Reading
Ola Rapace: ”Jag menade aldrig att såra någon”
0
Intervju

Ola Rapace: ”Jag menade aldrig att såra någon”

Ola Rapace

Ola Rapace är en av våra största skådespelare men också en av de mest skandalomsusade. Nu är han aktuell med en självbiografi där han avslöjar allt. Några blev sårade, andra arga men relationen till de som står honom allra närmast har blivit bättre än någonsin.

– Relationen till mina föräldrar har fördjupats och blivit ärligare, berättar Ola för GALA magasin. 

Ola Rapace, 49, är hyllad skådespelare inom film, teater och tv, känd från bland annat ”Tusenbröder”, ”Tillsammans”, ”Wallander”, ”Farang” och James Bond-filmen ”Skyfall”. Snart även aktuell i ”Stjärnorna på slottet”.Framgångsrik och respekterad men också omgärdad av skvaller, skandaler och löpsedlar. Skådespelaren har tidigare varit hemlig om sitt privatliv men i boken ”Romeo: Min flykt i fem akter” skriver han brutalt ärligt om att nå botten och att kämpa sig upp igen.

Din bok är väldigt självutlämnande. Hur känns det nu när den är släppt?

– Det är dubbelt. Samtidigt som det känns utsatt så är det också skönt att ha lagt alla korten på bordet.

Hur har responsen varit? Blev den som du förväntat dig?

– Reaktionerna har varit overkligt positiva på själva boken samtidigt som några viktiga personer i mitt liv har blivit sårade och arga. Det var kanske naivt av mig, men jag tycker inte jag hänger ut någon annan än mig själv och menade aldrig att såra någon.

Har din relation med dina närmaste förändrats sen de fick läsa boken?

– Det känns som om relationen till mina föräldrar har fördjupats och blivit ärligare. Jag är tacksam för att de var så modiga och läste min historia utan att bli arga eller känna sig svikna.

Ola Rapace
Ola Rapace i Bond-filmen ”Skyfall”.

I de perioder som du har mått dåligt, har det då hjälpt att som skådespelare kunna ”fly in” i olika roller?

– Ja, det har hjälpt mig för stunden men demonerna hinner ju alltid ikapp till slut tyvärr.

Vilken typ av roller föredrar du att spela och varför?

– Alla välskrivna roller med botten och dynamik. Jag älskar när karaktären är komplicerad och motsägelsefull som en ”riktig” människa.

Vad fick dig att vända ditt destruktiva sätt att leva och orka se mer positivt på livet?

– Jag tröttnade på att tycka synd om mig själv och under mina år i Paris insåg jag att jag kunde bättre.

Stjärnorna på slottet

Snart börjar ”Stjärnorna på slottet” att sändas på tv. Hur känner du inför det?

– Dubbelt igen. Det är ovant att vara så öppen i TV, samtidigt befriande att vara ärlig.

Vem av stjärnorna överraskade dig mest och på vilket sätt?

– Charlotte (Perrelli) överraskade mig mest med sitt djup och sin underbara generositet.

Vad gör dig mest lycklig idag?

–Mina barns mod att möta livet utan flykt och försvar.

Text: Petra Lindell 

 

Foto: TV4, Maria Östlin, The Book Affair, SF