GALA magasin
You Are Reading
Om att ”missionera” yoga
0
Blogg - Joelina Claesson

Om att ”missionera” yoga

”Men man måste väl ändå vara vig för att gå på yoga?”, ”Yoga är inget för mig, jag är stel och smidig som ett kylskåp!”. ”Nämen nej, yoga, det har jag verkligen inte tålamod till, jag blir alldeles för rastlös.” ”Yoga, nä, det är alldeles för flummigt för mig.” ”Jag vill ju svettas och få puls när jag tränar, så yoga, nej, inget för mig.”

Under de 10 år som jag nu har haft ynnesten och förmånen att undervisa yoga har jag många gånger mött ovan funderingar, tankar och frågor. På samma vis som jag nu märker att jag, nu när jag har utbildat mig till PT, får lite liknande frågor fast av annan karaktär rörande styrketräning.

                      

Ler lite åt tanken av vad en äldre ”herre” sa till mig, för några år sedan, när jag undervisade flera klasser av yoga i veckan på mysiga Torekov Hotell. Han var alltid på mina klasser med sin fru och några vänner till dem. ” – Joelina, du ”missionerar” Yin Yoga på ett helt uuuuunderbart vis. Du har ”frälst” hela byn med dina klasser.” Det kom från hjärtat, med en liten glimt i ögat;), så innerligt, varmt och med ett stort mått av tacksamhet för att de introducerats för det här vid 70+ åldern. Jag älskade varje klass där med dem – ja men jag älskar fortfarande varje klass av Yin Yoga att dela med mig av. Så ja, han hade kanske rätt, haha, att jag är ”resande i Yin Yoga” av att sprida till ”folket”.

Vill dock ändå vara noga med att jag aldrig, aldrig någonsin har försökt tjata eller ”tvinga” någon till ett yoga-pass. Jag tror på att du själv vet och känner när tiden är ”mogen”, eller framförallt Du är redo att testa. Precis som med all annan form av träning och rörelse. Kommer aldrig försöka övertala någon till något. Jag tror på att lusten, känslan, längtan och drivet skall komma inifrån dig – inte utifrån någon annan. Vad det än gäller i livet.

Det enda jag kan känna med just yoga är: Hallå! Keep it simple. ”Det är ju bara yoga”, som min kloka lärare Johanna Hector brukar säga. Låt oss inte krångla till det eller göra det svårare, eller mer ”märkvärdigt” än vad det är. Det är rörelseträning, balans, koordination, ibland styrka beroende på pass-val, mental träning, avslappning och andning. För våra kroppar och knoppar. Yoga funkar ju liksom precis lika bra vem du än är, var du än är, när helst det passar dig, den tid som du har möjlighet att avsätta, med eller utan sällskap såväl kompis/partner/barn/djur, med fysisk eller digital ”fröken”, eller utan fröken med bara egna sköna flöden.

Avslutningsvis – OM jag nu ”missionerar” yoga så är jag oerhört trygg i var jag står sedan min dag 1 av undervisning. ”Min” yoga är för alla. (Förutsatt att du är frisk och inte har skador eller sjukdomar där expert avrått från just yoga). Jag vill alltid dela med mig av en inkluderande yoga där alla kan vara med utifrån sina förutsättningar, ger olika alternativ som kan tilltala olika Yogisar, precis som att vissa väljer en, två, eller tre chilifrukter på sin rätt på den asiatiska restaurangen. How spicy do you want it today? Som underbara Rusty Wells brukar säga (googla honom, han är SÅ härlig!). Och det är alltid upp till Dig att välja, och i det känna din trygga och givna plats. Inget är rätt eller fel, bättre eller sämre, bara olika. Precis som att en eller tre chilifrukter inte heller värderas som bättre, coolare eller smartare val. Du gör alltid Dina val som är rätt för dig. Du är din egen detektiv i det ständiga utforskandet i vad som ger dig det som du behöver. Just här. Just nu.