GALA magasin
You Are Reading
Dörren står vidöppen, det är bara att kliva in.
0
Blogg - Joelina Claesson

Dörren står vidöppen, det är bara att kliva in.

Kvällen i juni är ljum och alldeles magisk i sitt slag. Du vet en sån där kväll när man säger:
– Nu får vi passa på att sitta ute, kanske är just detta sommarens finaste kväll.
En sån där kväll när man aldrig vill gå in.

Vi satt samlade ett par familjer med tonårsbarn kring ett stort, härligt bord. Samtalsämnena far högt och lågt och avlöser varandra så naturligt. I goda vänners lag. Så kommer den där frågan. Som från ingenstans. Och från ganska oväntat håll, överraskad att just han ställde frågan. Oväntat men väldigt kul. Och ännu mer oväntade för oss alla var nog en del av de svaren som kom.

Frågan var: Allt annat lika. Oavsett lön, utbildning, omständigheter, erfarenheter, ålder, kompetens etc. Tänk att allt är möjligt. Inga hinder finns. Dörren står som vidöppen, det är bara att kliva in och börja: Vad skulle du då välja att ”bli”, göra, jobba med? Vilket yrke/sysselsättning är din dröm om du helt fritt får välja framåt (om du är inför val) eller om du skulle skola om dig?

Jaha, tänker kanske någon, var det ”bara” det? Eller så händer det med dig som hände med alla oss. Det blir först knäpp-tyst, det går att ta på hur alla kliver in i sig själva, stannar upp, reflekterar, och sedan tänds tusen stjärnor i allas ögon. Dagdrömmeriet tar fart, måsten och vardagslunk tar paus i tanken och känslan av att ”allt är möjligt” blir för en sekund lika stark för oss alla. Oavsett du är 14 år och hela livet ligger framför dig, eller 49 år och ja… kanske en lite större effort att sadla om, eller, är det det egentligen – allt är ju möjligt.

Vi hade en oerhört härlig stund där tillsammans där allas drömmar fick liv och flera av oss överraskade nog varandra ganska rejält. Vi som känner varandra så bra, eller:)?

Så konstigt var det faktiskt sedan, att två dagar senare släpptes Kristin Kaspersens poddcast Nyfiken-på-avsnitt med Annica Liljeblad, som handlade om just detta. Att satsa på din dröm efter 50 och om ”strålningsfaktor” (när du trivs så bra med det du gör så du fullkomligt strålar), ett SÅ fint och härligt avsnitt.

Nu undrar jag: Vad drömmer du om, om du fick välja HELT fritt?
Bilden här tog jag på min morgonpromenad igår morse. Skälderviken i morgonskrud. Att stanna upp där en stund, blicka ut, drömma och reflektera. Värt varenda minut av stillhet och dagdrömmeri. Titta djupt in i min bild och dröm även du. Kan vara både kul, hisnande och lite spännande.