GALA magasin
You Are Reading
När styrketräning var något helt nytt för mig
0
Blogg - Joelina Claesson

När styrketräning var något helt nytt för mig

Jag vet att vi i veckans rörelse och aktivitet vill checka av alla de fem fysiska grundegenskaperna som vi behöver för att hålla oss långsiktigt hållbara:  Styrka, rörlighet, balans/koordination, snabbhet/reaktion samt kondition/uthållighet. Viktigt är såklart också Återhämtning och vila. Den viktiga, ibland underskattade vilan, när vi bygger upp oss. Kost, sömn och balans i livet må vara uttjatat men det är också så sant. Alla delar samspelar för att uppnå en långsiktigt hållbar hälsa som vi kan hålla i över tid.

Av alla delar vi behöver få in, så var styrketräning min absolut största utmaning. Alla de år jag var aerobicinstruktör behövde jag gå genom gymmet för att komma in i gruppträningssalen. När jag såg hur killarna (ja på den tiden, i slutet av 90-talet så var det nästan bara killar) lyfte tungt, grimaserade och stönade högt så undrade jag alltid vad meningen med detta var. Var fanns det roliga? Hur kul kunde det va liksom? För mig var det SÅ mycket roligare att hoppa upp och ner på en step-up-bräda till schlagerlåtar än att lyfta stänger och hantlar av olika slag.

När jag sedan, tio år senare, läste att styrketräning var välgörande för kvinnor tog jag mig till gymmet igen, på egen hand. Det här behöver jag få in i mitt liv, tänkte jag. Men visste inte alls vad jag skulle göra med alla maskiner, vikter och ställningar. Jag ryckte lite här, lyfte lite där, träffade en kompis att snacka lite med, ja du hör, det blev inget vettigt av det. Men, så kom vändningen för mig.

Jag hade en känsla som säkert många kan känna igen sig i, när jag för snart två år sedan skulle börja med styrketräning ”på riktigt”. Det här var en helt ny värld för mig. Rädslan för att inte kunna eller att vara ”dålig”. Precis som jag ofta kan höra oro och motstånd till yoga, hos någon som aldrig provat det, av rädsla för och tron om att de är för stela. (Det är ju bland annat just därför yoga är så bra – just om du upplever dig stel). Ny mark är ju oftast ett motstånd, i en värld där vi kollektivt fostrats till att direkt vilja vara bra på allt. Vi tror att allt går att fixa med Quick Fixes. Frustration mötte mig, jag ville ju kunna allt och gärna vara riktigt bra på det dag ett. Tålamod & kontinuitet fick jag då verkligen praktisera.

Jag kan bara helt enkelt ge vidare de tips som jag själv vet har fungerat för mig när jag var ny in i styrketräning, och som jag vet fungerat för flera av de nya Yogisar som har börjat yoga hos mig och varit helt nya i yoga:
– Gör det i en miljö som du är trygg i.
– Med en ledare/PT/kompis du är trygg med.
– Ta ett litet steg i taget. Varje litet steg räknas!
– Sätt upp små delmål på vägen.
– Var snäll mot, och ärlig med dig själv när du sätter dina mål.
– Fira dina delmål, och framförallt – var stolt över dig själv längs resan!

Jag hade en knäskada som blev en operation. När jag sedan gjorde min rehab så fick jag steg för steg, i en trygg miljö, med en trygg och kompetent fysioterapeut lära mig mer och mer om fria vikter, maskiner och styrketräning i allmänhet. När min rehab var avslutad och ”vanlig” träning inleddes anlitade jag en trygg och kompetent PT som fortsatte att ta mig steg för steg, sakta men säkert i denna nya värld för mig. Knäet var nu sekundärt och jag kände nästan för varje pass hur jag ”flyttade in” i min egen kropp och fick ett ”kroppsförtroende” som jag aldrig tidigare hade känt.

               

DET inspirerande mig till att: Om jag kan göra denna resa och nu känna denna känsla, så vill jag sprida det vidare till så många andra. Jag vill också hjälpa fler, framförallt medelålders kvinnor som jag själv, att bli bästa kompis med sin egen kropp. Det är dags nu! Det fick mig att anmäla mig till en gedigen grundlig utbildning på 400 timmar, till PT, kostrådgivare och hälsocoach.

Kvinnor och styrketräning då? Vad säger man om det? Jo det är just gruppen som är som mig, runt 40-50 år, som jag vill inspirera som mest. Vi behöver bygga upp och bibehålla muskelmassa. Starka muskler är en klar fördel för att kunna hålla dina leder stabila och bibehålla en god balans, att t ex snabbt kunna slå på muskulaturen när du halkar på en isfläck för att räta upp dig och inte ramla. Om du ändå skulle ramla, då vill du ha motverkat benskörhet genom styrketräning, så du inte bryter t ex lårbenshalsen.

Om inte dessa argument räcker så har vi ju alla argumentet generellt kring träning:
– Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
– Bättre hållning och rörlighet.
– Bättre funktion hos mage och tarm.
– Minskad risk för vissa cancerformer.
– Förbättrar sömnen.
– Motverkar depression och nedstämdhet.
– Förbättrar blodfetterna.
– Minskad stressnivå.
– Och så vidare.

Avslutningsvis – oavsett styrketräning eller annan träning, rörelse och fysisk aktivitet så vill jag bara summera med följande: Hitta glädjen, fira längs vägen och se hälsovinsterna!
Det är härligt om det känns kul att träna, att längta till i alla fall något av veckans pass om nu inte alla träningsdagar känns super-pepp. Det kommer att göra det enklare att följa din plan. Det kan vara en padel-match med bästisen, ett Zumba-pass eller en hinderbana med familjen som ett av veckans pass. Hitta glädjen! Viktigt också att klappa dig själv på axeln mellan varven. Fira dina delmål och var stolt över dig själv. Slutligen! Kom ihåg att stanna upp och känn in: Hur mår jag? Vilka hälsovinster känner jag av redan nu. I riktning av att göra mig långsiktigt hållbar, fysiskt och mentalt, för mig själv och för mina nära.