GALA magasin
You Are Reading
Kontinuitet – det är grejen det!
0
Blogg - Joelina Claesson

Kontinuitet – det är grejen det!

Det är som om det bokstavligt talat har ramlat över mig flera gånger den senaste veckan. Eller, som om jag sprungit rakt in i det. Du vet så där som när man möts av samma sak i flera olika situationer och sammanhang. Det som många kallar för ”tecken”. Inget konstigt eller krångligt. Det stavas: Vikten och värdet av kontinuitet.

Absolut är jag en vän av detta sedan tidigare, inget nytt under solen. Jag ”missionerar” långsiktigt hållbar hälsa och att skapa goda vanor som håller över tid vart jag än ”strövar och går”. Det är liksom det jag tror på rakt av. Men nu är det som om det är ÄN viktigare. Kan det vara så att när allt runt omkring skakar så är det ännu viktigare att ha de där rutinerna att hålla i.

Att inte segla för långt ut från piren, det blir så väldigt långt när du skall vända hem igen. Att inte låta blomman torka ut helt, och kanske till och med dö. Utan vattna den med jämna mellanrum i en sådär precis lagom dos. På samma sätt med dig själv, att fylla på med DIN näring, det som föder & göder dig med det som du behöver, lite då och då, istället för att tömma ut dig helt för att sedan behöva fylla på helt igen, det blir ett så mycket större projekt.

Istället, gör en liten insats för dig själv varje dag som när dig i någon del. Eller, hitta näring som när dig på flera områden samtidigt, kropp, själ och hjärta. Mycket är gratis och går att utföra i princip var som helst. Det gäller bara att vara kreativ. Om du gör många små saker, dag ut och dag in, kan du nå stora resultat! Det gäller bara att ha… ja just det… KONTINUITET i det.

Refererar till två goda exempel ur pod-casten Träningspodden där Jessica Almenäs nyligen har genomfört en Runstreak, d v s att springa en sträcka på 1,6 km varje dag i 100 dagar. Nu är hon mitt uppe i en Yoga-utmaning, att yoga 20-30 minuter om dagen i 100 dagar. Enkelheten, lättåtkomligheten och vad jag tror, den efterlängtade kontinuiteten, gör att väldigt många har hängt på utmaningarna och även lyckats hålla i det.

Det är inte de där ”trendiga” quick fixes med en massa stora insatser som kräver enormt stora uppoffringar och tar extremt mycket tid under ett gäng sammanhållande veckor, och sedan INGENTING…  som kommer göra den stora skillnaden för dig. Det är inte att du måste ha de bästa redskapen, den coolaste outfiten, den ”rätta” miljön, det perfekta vädret, lugn och ro omkring dig och så vidare som kommer att göra den stora skillnaden.

Den stora skillnaden är att hålla det enkelt och att orka hålla i över tid, vilket hänger ihop med vart annat. Det tror i alla fall jag och det tror även läkaren Rangan Chatterjee som nyligen gett ut en bok i ämnet, grundad i den senaste forskningen inom beteendevetenskap.

Jag ÄLSKAR mina morgonrundor som jag gör VARJE dag! De gör stor skillnad för mig! Delar en bild med er från förra lördagens runda. Att kombinera natur och motion tillsammans med mina hundar, det NÄR mig, både i kropp, själ och hjärta.