GALA magasin
You Are Reading
Mitt dansbandsliv
0
Blogg - Leif Schulman

Mitt dansbandsliv

I dagarna firar jag 42-årsdagen av min debut på Svensktoppen. Det var 28 januari 1979 jag klev in på 8:e plats på den populära listan. En oerhört viktig lista för alla svenska band och artister på den tiden.


Nu var det dock inte som artist som jag gjorde entré på listan utan som textförfattare. Låten hette ”Vilken underbar sommar” och texten var ett hejdlöst flörtande i sommar, sol och kärlek- tre viktiga ingredienser i vilken schlager som helst. ”Du och jag, vilken underbar sommar. Bara vi, vilken underbar kväll”, löd refrängen.

Så här såg Svensktoppslistan ut 28 januari 1979.

 

Originalet hette ”Beautiful lover” och var en hit på Englandslistan med Brotherhood of Man 1978. De vann för övrigt Eurovision Song Contest 1976 med ”Save Your Kisses For Me”.

Göran Zetterlunds anno sent 70-tal.

Här hemma i Sverige var det dansbandet Göran Zetterlunds som var först med att spela in min svenska version och som kom att testas för Svensktoppen. Hela sju veckor låg vi, Göran Zetterlunds och jag, på Svensktoppen. Deras version finns inte bevarad för eftervärlden, däremot kan ni lyssna på dansbandet Säwes version här: https://www.youtube.com/watch?v=_wXsVbDshUY

Det blev tyvärr inga fler besök på Svensktoppen för min del. Men jag skrev flera andra texter för dansband som spelades in. Den här perioden, i slutet av 70-talet, jobbade jag på musikförlaget Air Music och mitt jobb var bland annat att se till att våra låtar, både svenska originallåtar och utländska, fick så stor spridning som möjligt. Det här var dansbandens guldålder, de turnerade året runt, spelade in LP-skivor och var hela tiden i behov av nya och dansvänliga låtar.

En av mina största framgångar som textförfattare hade jag med en låt som hette ”Every Road Leads  Back to You”, som var en mindre hit 1974 med engelsmannen Leapy Lee. Jag skrev en svensk text, ”Alla vägar bär till dig” och skickade den plus en tape på låten till Bert Karlsson, som tände på låten. Han såg till att Vikingarna spelade in den och den hamnade på deras LP ”Kramgoa Låtar 4”. Vikingarna sålde på den tiden över 200.000 ex av varje LP, och att ha en låt med där var ju en höjdare- det blev åtskilliga tusenlappar i STIM-intäkter. Bra skyltfönster för låten också, som plockades upp av en rad andra dansband. Bland annat sjöng Wizex, med Kikki Danielsson, in den. Vikingarnas version, med Stefan Borsch vid mikrofonen, kan ni lyssna på här:

https://www.youtube.com/watch?v=04fOsraRoDY

Vikingarnas album ”Kramgoa låtar 4” kom 1977.

När jag började på Hänt i Veckan kom jag åter i kontakt med dansbandsvärlden då jag var med och arrangerade Hänt i Veckans Meloditävling där tio av Sveriges främsta dansband varje år tävlade med specialskrivna låtar. Tävlingens sändes flera år i TV4 och födde hitlåtar som ”Till mitt eget Blue Hawaii”, ”Två mörka ögon”, ”Och du tände stjärnorna” och ”En liten ängel”.  Vikingarna vann fyra gånger och Thorleifs tre.

Jag och Christer Sjögren i den dansbands-posering som Thorleif lärt mig.
”Så här poserar dansband”, lärde mig Thorleif Torstensson. Han var en kär vän i dansbands-Sverige och är djupt saknad.