GALA magasin
You Are Reading
Gala-bloggare invigde ABBA-studio
0
Blogg - Leif Schulman

Gala-bloggare invigde ABBA-studio

I dagarna är det 43 år sedan ABBA invigde sin stora supermoderna studio, Polar Music Studio i Stockholm. Och en av de första att få prova på teknikundret, det heliga mixerbordet, var Gala-bloggaren Nicole – på bilden här ovan den unga damen till vänster. Bredvid henne assisterar Sofia Tretow, dotter till ABBA:s mästerljudmakare Mikael B Tretow.

Nåja, de var inte ensamma här, Nicole och Sofia, men definitivt yngst med sina knappa två år på nacken. Och sötast. Och dra i reglage kunde de.

Jag skrev om invigningen i ett vimmelreportage för Hänt i Veckan. Så här presenteras det i min kommande bok om kändisfester.

Det var 18 maj 1978 och vi var inbjudna att närvara vid den högtidliga invigningen av Polar studion. På plats var förstås ABBA själva, Stikkan Anderson, studiochefen Micke Tretow och stora delar av svenska artisteliten.

Polar Music Studio var ett prestigebygge av Stikkan & Co. Här fick Björn och Benny och Micke själva bestämma i minsta detalj hur de ville ha det. Lokalen var ursprungligen Sportpalatset, som invigdes 1934 och innehöll allt från 50-meters simbassäng till tennisbanor och gymnastiksalar. Badet lades ner 1956 och blev så småningom en stor biograf, Rivoli, som 1963 döptes om till Riverside.

Drygt två veckor innan invigningen fick jag göra en förhandsartikel för GP, som jag frilansade för. GP var första tidning på plats i den ny studion.

Allt stängdes ner på 70-talet innan Stikkan tog över och lät bygga norra Europas modernaste studio i två plan på vardera 350 kvadratmeter till en kostnad på drygt 20 miljoner i dagens penningvärde.

Själva inspelningsstudion var på 215 kvadratmeter och från mixerbordet och tillbaka ringlade en halv mil kablar. Här spelade ABBA in sina sista tre album; ”Voulez- Vous”, ”Super trouper” och ”The Visitors”. Hit kommer även utländska stjärnor som Rolling Stones, Led Zeppelin, Backstreet Boys och Celine Dion för att spela in.

2004 flyttade Polar Studion till Hornsgatan och senare till Hammarby Sjöstad.

Så här presenteras Polar studion på ABBA-museet på Djurgården.
Ett år senare återsåg Nicole ABBA-gänget då hon och mamma Ann kom till Los Angeles där jag befann mig för att bevaka ABBA:s USA-turné. På bilden Ann och Nicole möter Agnetha och hennes dotter Linda på Sunset Marquis där vi alla bodde.

På ABBA The Museum har man återskapat en del av studion, intakt med Micke Tretow pipa på mixerbordet. Men utan Nicole och Sofia.