GALA magasin
You Are Reading
Min barndoms hjälte
0
Blogg - Leif Schulman

Min barndoms hjälte

 

I min serie om stjärnor jag mött under tv-mässorna i Cannes presenterar jag idag Thor Heyerdahl.

Året var 1994, ett stort år för Norge. Man hade just avverkat ett succéartat OS i Lillehammer och var nu ett av tv-mässans profilländer. Norsk statstelevision, NRK, slog på stort med generöst party under invigningskvällen och med att bjuda ner inhemska tv-stjärnor.

Den största av dem alla var Thor Heyerdahl. Han var min barndoms hjälte. Redan i slutet av 40-talet hade han lett det vetenskapliga äventyret med att ta sig från Peru ut i Stilla Havet för att bevisa att övärlden Polynesien kunde ha befolkats från Sydamerika. Heyerdahl lät bygga farkosten Kon-Tiki, gjord av främst balsaträ och bamburör och gav sig iväg på en resa som tog 101 dagar och bevisade sin tes. Äventyret blev en bok och en Oscarbelönad dokumentärfilm 1951 och Kon-Tiki hamnade så småningom på ett eget museum i Oslo 1957. Norges motsvarighet till regalskeppet Vasa, med den skillnaden att den tog sig 7000 km och Vasa sjönk efter 1000 meter.

Där på museet i Oslo såg jag Kon-Tiki tillsammans med pappa och mina systrar under sportlovet 1957. En spännande upplevelse för en 10-åring!

Kon-Tiki på väg över Stilla Havet 1947.

37 år senare mötte jag alltså min hjälte Heyerdahl i Cannes. NRK beslöt sig för att bjuda den skandinaviska pressen på lunch tillsammans med nationalklenoden Heyerdahl. Vi var väl inte fler än fem personer på den franska krogen och det blev en minnesvärd lunch. Heyerdahl, då 79 år, var i högform. Han svarade på alla frågor och berättade och berättade och skojade. NRK:s pressfolk tittade alltmer oroligt på sina klockor, men Heyerdahl lät sig inte bekommas. Han fortsatte att hålla hov och vi fortsatte att lyssna. Till slut drog pressfolket iväg honom, men först ställde han mer än gärna upp och lät sig fotograferas med oss en och en.

Äventyret Kon-Tiki blev så småningom även en spelfilm. Året var 2012 och Gustaf Skarsgård spelade svenske expeditionsdeltagaren Bengt Danielsson. I den filmen, som var Norges Oscarsbidrag det året, fanns även Jakob Oftebro. Honom träffade vi på tv-mässan förra året. Då var Jakob där för att göra reklam för tv-serien ”Hamilton”, som bygger på Jan Guillous böcker, där Jakob spelar huvudrollen. Vi möttes på invigningspartyt och jag kunde än en gång berätta om mitt möte med Heyerdahl.

Ann och Nicole tillsammans mans med Jakob Oftebro i Cannes 2019.