GALA magasin
You Are Reading
Tolstoj tog livet av min farfars far
0
Blogg - Leif Schulman

Tolstoj tog livet av min farfars far


20 november firas 110-årsdagen
av   Leo Tolstojs död. Den store ryska författaren var mannen bakom klassiker som ”Krig och fred” och ”Anna Karenia”. Tolstoj har haft en viss inverkan på vår släkts fortlevnad. Han var indirekt skyldig till min farfars far Carl Knut Allans död 1892.

Vem var då Allan Schulman, som min egen far var uppkallad efter? Hans far hette Carl Schulman, som bland annat var adjutant hos ryske kejsaren Alexander II. Så uppskattad var han hos kejsaren att Alexander blev Allan Schulmans gudfader!

Carl Allan Knut Schulman och hustru Anna.

 

Allan Schulman växte upp i Helsingfors där han utbildade sig till agronom och fick via sina ryska kontakter 1887 tjänst som förvaltare hos furst Bobrinsky på godset Bogoroditz i guvernementet Tula 20 mil söder om Moskva. Då var han 27 år gammal. Hit kom han med hustru Anna, född Stjerncreutz, och två små barn, ett och tre år gamla. Ett tredje barn, son Carl Morgan, föddes här på godset 1889. Carl Morgan var alltså min farfar.

Den store ryska författaren Leo Tolstoj.

Närmaste granne till furst Bobrinskys gods var Leo Tolstoj på sitt gods Jasnaja Poljana. Tolstoj hälsade ofta på granngården och blev god vän med dess förvaltare Allan Schulman. Trots att Tolsto var adlig och storgodsägare var han radikal i sina åsikter och behandlade arbetarna på sitt gods mer eller mindre som jämlikar. Han var en av dem och klädde sig hellre som en bonde än som den greve han var.

Tolstojs gods Jasnaja Poljana

1892 drabbades området av en stor tyfusepidemi. Tolstoj ryckte genast ut för att bistå och hjälpa de drabbade arbetarna. Han övertalade min filantropiskt lagda farfars far Allan att bistå honom, vilket han gjorde utan tanke på den smittorisk som förelåg. (Här var det alltså inte frågan om varken munskydd eller social distansering)

Tolstoj klarade sig. Men det gjorde inte Allan. Han blev smittad och avled efter bara några dagars sjukdom.

Farfars far ligger begravd i Bogoroditz och kvar på godset fanns nu en förtvivlad änka med tre små barn. Närmast utblottade tog sig den tappra Anna Alexandra Schulman till Helsingfors där släktingarna tog hand om den lilla spillran till familj. Enligt släktböcker hade hon ”en fast religiös tro som hjälpte även henne genom livets allehanda prövningar.”

De tre faderlösa barnen, Håkan, Polly och Morgan, efter hemkomsten till Helsingfors.

Barnen Håkan, Polly och Morgan (min farfar) växte alla upp till rekorderliga barn. Men ibland undrar jag vad som hade hänt om Allan och hans familj blivit kvar i Ryssland. Med all säkerhet hade släktleden tagit andra vindlande banor, så jag kanske ska tacka Tolstoj för att jag finns till….