GALA magasin
You Are Reading
Matmarknad i Cannes
0
Blogg - Leif Schulman

Matmarknad i Cannes

Att Frankrike är ett land som älskar mat och vin är allom bekant. Här är utbudet enormt. Prisbilden är i många fall i nivå med Sverige, men kvalitén på ost, grönsaker, kött och allt annat är betydligt högre.

Det är en fröjd att gå på matmarknaden och botanisera.

Här i Cannes är det Marché Forville vid foten av Gamla Stan som gäller. Allt är närproducerat, som sig bör. På våren frossar vi i årets första sparris, de första ljuvliga jordgubbarna och alla spröda primörer. Utbudet av blomster är enormt och en bukett fräscha rosor kostar bara 8 €.

Nu på hösten är det mycket rotfrukter och bönor i alla dess former som gäller. Kokta bönor med vitlökssmör, är snabbt, enkelt och oslagbart gott.  Så här års är det förstås även svamp som gäller. Den ledande matsvampen är cep, den ädlaste av dem alla. I Sverige blev den populär först när Karl XIV Johan med sina franska matvanor introducerade den, och den fick då namnet Karl Johan här hemma. Medelhavets fiskutbud är stort, och här finns naturligtvis även ostron en masse. Allt dagsfärskt från havet utanför.

Runt torget finns rader av caféer där herrarna tar sig en Pernod i väntan på att madame ska handla klart. Här finns också de stora boucherierna, kötthandlarna, där vi handlar våra lammkoteletter.

Boulangeriet förser oss med färskt bröd och croissant eller någon liten patisserie.

Vinutbudet är förstås stort, här saluförs vin både i specialbutiker eller de stora matvaruhandlarna. Vi älskar rosé, som vi gärna dricker året runt. Hemma i Stockholm tittar de misstänksamt på en om man är fräck nog att fråga efter rosé i oktober. Här nere är det rosé i alla årstider och månader. Inget konstigt med det. Salut!

Häpp! Har var det cep! Idel ädel Karljohan på torget i Cannes.