GALA magasin
You Are Reading
Lucka 14: Bortom Mexikos turiststråk
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 14: Bortom Mexikos turiststråk

Bacalar, Mexiko (latitud 18)

Ta sig hit: Fem timmar med buss eller fyra timmar med bil från Cancun, dit det går (gick) både charter- och reguljärflyg regelbundet. Närmaste flygplats: Chetumal, 35 minuter bort.

Trestjärniga hotell från ca 600 SEK

När: December till maj, sen börjar regnperioden.

Nu är vi äntligen nere på tropiska breddgrader, för er som har längtat efter det. Det är hit man får åka för vintervärme. Och för oss i Norden blir det långa transportsträckor. Speciellt när man som jag vill försöka leta sig utanför de vanliga turistmålen. Det är säkert inget större fel på Cancun (där jag inte har varit), eller svenskfavoriten Playa del Carmen. Eller ”bohemiska” Tulum, fast där får jag en obehaglig känsla när hotell som kallar sig ekologiska bara serverar vatten på flaska, helst från Frankrike, och metodiskt besprutar anläggningarna med insektsgift varje kväll. Inga syrsor som sjunger här inte!

Fortsätter man lite söderöver från Tulum kommer man till insjön Bacalar och vid den ligger den lilla staden med samma namn. Här är befolkningen varken turisttrötta eller påklistrat vänliga. Här finns en genuin värme och glädje över att få långväga besök. De flesta kommer hit för den otroligt vackra, blåa sjöns skull. Det är dess kalkstensbotten som gör att den ser så overkligt blå ut. Här kan man bada, paddla, snorkla eller segla. Det är Yucatanhalvöns största sjö med sina 2 gånger 42 kilometer. Ovanligt att kunna bada och sola i tropiskt klimat och slippa saltvattnet. Här finns inga direkta stränder men en del bryggor att bada från. Hotellen ligger antingen inne i stan eller norr- eller söderöver längst med sjöstranden. Har man inte bil rekommenderas att bo centralt då det inte är speciellt gångvänligt utanför stan kvällstid, på grund av kompakt mörker och brist på trottoarer. Cykel och taxi är också lämpliga alternativ för längre transport. Det är inget vilt nattliv här men finns massa mysiga restauranger och barer, med mycket fisk och skaldjur så klart.

Sju nyanser av blått sägs Laguna Bacalar ha. Här ser man i alla fall ett par av dem!
Här finns många strandtomter som heter duga.