GALA magasin
You Are Reading
Solig vinterweekend i Sundsvall
0
Blogg - Nicole Schulman

Solig vinterweekend i Sundsvall

Mars, april; våren börjar komma till södra Sverige och den härliga vintern dröjer sig kvar i norr, alltmedan Stockholm mest kan liknas vid en nattklubb kl. 3. Obönhörligt ljus lyser upp skräp, tristess och blekslitna ansikten. En perfekt tid för resor med andra ord.

Söndagslunch i form av langos med räkor och västerbottenost, intogs på mysiga Innergården 1891: Ett atrium mitt i stan

Jag och Erica bokar in en Sundsvallshelg för att hälsa på bekanta och förlänga vintern. Boende bokas på megahotellet Quality, på andra sidan järnvägen men som allt annat bara några minuters promenad till ”city”. Det huserar även en biograf i bottenvåningen och en livlig after work-buffe, som vi dock hoppar över till förmån för råbiff respektive ryggbiff på nyöppnade restaurang Edvalls guld vid Stora torget, inhyst delvis i en gammal guldbutiks lokaler. Detta är något som i hög grad präglar Sundsvall, och för den delen även många andra mellanstora städer: Butiker läggs ner eller flyttar ut till köpcentrum utanför stan och ersätts av restauranger, och i Sundsvalls fall även av frisörer. Detta är av oklar anledning Sveriges mest frisörtäta stad. Hade vi tagit en shot varje gång en salong passerats hade vi stupat efter ett kvarter! Motsvarande procedur med unika småaffärer och man hade hållit sig nykter hela dan… Det faktum att åtminstone Stadium, HM, Kap Ahl, Åhléns och liknande håller ut än så länge samt att reorna alltid är bättre i småstäder gjorde även detta till en någorlunda bra shoppingdag. (Dock är vevradios och liknande prepperutrustning lika slut här som i Stockholm. Vi frågade.)

Tjusiga Gustav Adolfs kyrka mitt i stan.

Trots det digra och ständigt ökande utbudet av bra restauranger är de ofta fullsatta och bordsbokning är att rekommendera. På lördagen lyckades vi få bord på restaurang Rå för en snabb, stor och god portion musslor innan hemmafest med några av Ericas kolleger och utgång på stans nattklubb E Street. Här kör man lite samma koncept som Golden hits med karaoke, liveband, disko och restaurang. Och som alltid i ”småstäder” upphör man aldrig att förvånas över hur nära allting är. Hela centrum korsas per fot på 10-15 minuter och sedan tar ”förorten” vid med miljonprogramsbebyggelse, kebabrestauranger och dylikt. Nattklubben ligger två kvarter från hotellet, som i sin tur ligger i stans norra utkant, vid en bensinmack. Ni vet sådana som sedan länge försvunnit från centrala Stockholm. Trots läget är det så tyst att man utan problem kan sova med öppet fönster. Vilket man gärna gör då hotellet brassar på med uppvärmning. Stort plus för det, från en som avskyr att frysa!

Varmt och skönt är det även på bussen hem. Ybuss tar fem timmar, inklusive middagspaus halvvägs och kostar drygt 400 kr. Medan tåg verkar uppmuntra till tjatter och spring uppmuntrar bussfärder till stillhet och kontemplation. Fråga mig inte varför. Kanske har det med utrymmet att göra, men folk beter sig diametralt olika i tåg och bussar, plus att ingen någonsin kommer på idén att ta med små barn på en buss. Alltså är mitt val av färdsätt givet! Såtillvida att tåget inte är mycket billigare, då vinner snålheten ibland över visheten. Så trots att vädret i Sundsvall var som i Stockholm, bara med ännu mer grus och is på trottoarerna, blev det en vilsam helgresa till en vänlig stad.