GALA magasin
You Are Reading
”Tunna blå linjen” – ny dramaserie på SVT
0
Film & TV

”Tunna blå linjen” – ny dramaserie på SVT

SVT

Hur klarar man av att i sitt jobb dagligen möta våld, hat, utsatthet och smärta och samtidigt förbli en hel och älskande människa? SVT:s nya stora dramaserie Tunna blå linjen handlar om Sara, Magnus, Jesse, Leah, Dani och Faye som alla valt att bli poliser. De kämpar med att få ihop sina tuffa yrkesliv med privatliv och relationer. Deras arbetsplats är gatorna i Malmö, en stad med många sidor. I huvudrollerna bland andra Kristallen-belönade Gizem Erdogan (Kalifat), Per Lasson (Eagles) och Anna Sise (Hamilton). ”Tunna blå linjen” är skapad av Cilla Jackert (”Min pappa Marianne”, ”Känn ingen sorg”), som också är seriens huvudförfattare. Sanna Lenken är seriens huvudregissör. Premiär 17 januari i SVT1 och på SVT Play.

Sara, Magnus, Jesse, Leah, Dani och Faye jobbar tillsammans som poliser i yttre tjänst och tar hand om varandra. Men de är olika som poliser och möter utmaningarna i jobbet på skilda sätt. De bråkar. De förälskar sig. De sliter med att få ihop jobbet med privatlivet. De är som de flesta människor, men med ett arbete som kräver att känslorna måste hållas tillbaka när de väl tar på sig uniformen. Vad händer när känslorna ibland tar överhanden?
”Med Tunna blå linjen visar Cilla Jackert vilken dramatisk kraft det finns i samtidsberättelsen – och i hennes förmåga som manusförfattare! Med Sanna Lenkens enastående regiarbete kommer vi så nära våra karaktärer att vi omöjligt kan värja oss, och det blir verkligt starkt. Jag är oerhört glad för att den här serien är en del av vårt utbud 2021” – Anna Croneman, programchef SVT Drama

Ute på Malmös gator möter de allt från välbekanta a-laget i parken till missbrukare, rånare, och våldtäktsoffer. De hanterar extrema situationer och starka känslor. Vissa dagar är jobbet omänskligt mentalt påfrestande. Vem möter dem då i dörren när de kommer hem efter sitt arbetspass? Och vem klarar att läsa saga för sin femåring på kvällen, när man några timmar tidigare varit med om att slita ett barn från sin prostituerade mammas famn? Andra dagar kan några ord av tacksamhet från en människa som blivit hjälpt lysa upp tillvaron.

Luttrade och smått cyniska Magnus paras ihop med nyutexaminerade Sara. Han blir både fascinerad och irriterad över Saras godhet och kristna tro. Snart är han hemligt förälskad i henne, men blir kärleken besvarad?

Jesse är gruppens fadersgestalt, en genomsnäll och omhändertagande trebarnspappa som inte vill inse att hans äktenskap håller på att ta slut. När hans dotter börjar hänga med nya vänner väcks en allt mer gnagande oro inom honom.

Leah har blivit polis för att göra skillnad. Hon blir oerhört frustrerad när hon ser hur politiska beslut och order från sina chefer snarare stjälper än hjälper situationen i de utsatta områdena. Och så har hon sin älskade morfar som pendlar mellan ilska mot allt och kärleken till Leah.

I sina värsta stunder tackar Faye sin lyckliga stjärna för att hon får jobba i par med Dani. Det gör att hon klarar av det. Men Faye och Dani vet att det kräver att en hemlighet bevaras.

I huvudrollerna:
Sara Amanda Jansson
Magnus Oscar Töringe
Leah Gizem Erdogan
Jesse Per Lasson
Faye Anna Sise
Dani Sandra Stojiljkovic

 

Foto: Petrus Olsson/SVT