GALA magasin
You Are Reading
Lili & Susie, Teddybears och Oscar Zia uppträder i ”Svenska Hits”
0
Nöje

Lili & Susie, Teddybears och Oscar Zia uppträder i ”Svenska Hits”

Lili & Susie

Lördagen 25 september hyllas musikvideon i SVT:s nya jubileumsprogram Save Tonight – Svenska hits från videoeran. Nu står det klart att Teddybears, Oscar Zia, Lili & Susie, Eskobar-sångare Daniel Bellqvist och nykomlingen Menke uppträder i programmet.

Dessutom delar Rebecca De Ruvo Åkerlund, Sveriges första VJ på MTV, med sig av sina minnen från musikvideoeran och Per Gessle intervjuas tillsammans med musikvideoregissören Jonas Åkerlund. Husband för kvällen är Rebecca & Fiona och Amason. Tidigare utannonserade artister är Eva Dahlgren, Eagle-Eye Cherry och Mapei. Programledare är Josefine Jinder och Peter Siepen. Programmet sänds kl. 20.00 på SVT1 och SVT Play.

Save Tonight
Programledare Peter Siepen och Josefine Jinder. Foto: Ola Kjelbye

Save Tonight – Svenska hits från videoeran är en hyllningskväll till den oförglömliga musikvideoeran som startade med MTV 1981 och sträckte sig in på 2000-talet. Det var en tid då svenska artister som Neneh Cherry, Dr Alban och The Cardigans blev kända över hela världen med hits som Buffalo Stance, Sing Hallelujah och My Favourite Game. Deras tillhörande musikvideor blev stilbildande och ikoniska.

Firandet den 25 september består av nytolkningar av dessa hits. Bland annat framför popartisten och Melodifestivalens programledare Oscar Zia 1985 års absolut största svenska hit. Popduon Lili & Susie tolkar Ace of Base och artisten Menke gör en unik version av Öppna din dörr – spelad på vinglas. Prisbelönta rockbandet Teddybears framför en av sina största hits från tidigt 2000-tal och Eskobars sångare Daniel Bellqvist sjunger megahiten Someone New tillsammans med husbandet Amason.

Förutom att många svenska artister fick internationell uppmärksamhet under videoeran så skapade också den svenska regissören Jonas Åkerlund några av de mest oförglömliga musikvideorna, med världsartister som Madonna, Metallica, The Prodigy och The Rolling Stones för att nämna några. Dessutom ledde svenska Rebecca De Ruvo över 17 olika shower på den populära kanalen MTV Europe mellan åren 1990–1996. Både Jonas och Rebecca samt artisten Per Gessle medverkar i programmet och delar med sig av sina minnen.

– ​​MTV gav Europas ungdomar en gemensam röst och det var nog mycket därför det blev så otroligt stort. Det ska bli jätteroligt att vara med på ett hörn och fira musik och kultur från den här fantastiska eran, säger Rebecca De Ruvo Åkerlund.

Save Tonight produceras av personerna bakom En kväll för Marie Fredriksson, På spåret, Det svenska popundret och Hitlåtens historia. Musiken som spelas live i programmet är genomgående svenska hits, men reportagen kommer att ge både utblickar och återblickar, och sätta de svenska låtarna i perspektiv till omvärlden.

Save Tonight – Svenska hits från videoeran sänds lördagen 25 september kl 20.00 i SVT1 och på SVT Play.

Om Daniel Bellqvist
Daniel Bellqvist var sångare i det svenska bandet Eskobar vars megahit Someone New toppade de flesta musiklistor i Europa under 2002. Medverkade på låten gjorde också artisten Heather Nova och i samband med att låtens video spelades på MTV nådde Eskobar och Heather Nova båda två stora framgångar även i USA. Eskobar vann senare Best Nordic Act på MTV Award för Someone New. Daniel Bellqvist fortsatte släppa skivor och turnera med Eskobar. Bland annat har bandet spelat tillsammans med The Wannadies, Iggy Pop och Roxette och på scener som MTV Awards, Top Of The Pops, Fuji Rock Japan och Hultsfreds stora scen.

Om Jonas Åkerlund
Regissören Jonas Åkerlund har nått stor internationell framgång. Han har regisserat musikvideor till artister som Madonna, Metallica, The Prodigy, Roxette, Lady Gaga, Britney Spears, The Rolling Stones och David Guetta, för att nämna några. Han har även gjort spelfilmerna Spun, Lords of Chaos, Polar, Madonna-dokumentären I’m Going To Tell You A Secret och regisserat föreställningar åt Cirkus Cirkör. Idag driver han ett produktionsbolag tillsammans med Johan Renck.

Om Lili & Susie
Systrarna Lili & Susie slog igenom på 80-talet med hits som Oh Mama, Bara du och jag och What’s The Colour Of Love. 1989 gjorde Lili & Susie succé i Melodifestivalen med bidraget Okey Okey och 20 år senare tävlade de igen med låten Show Me Heaven. Parallellt med musiken har systrarna engagerat sig i samhällsfrågor och djurskyddsarbete. Bland annat driver Lili stiftelsen Djurens Ö och har även varit programledare för ett tv-program med samma titel. I fjol gjorde Lili & Susie en musikalisk comeback i Så mycket bättre. Med låtarna En liten kyss av dig och Hela livet var ett disco blev systrarna återigen aktuella på spellistorna. Hösten 2021 släpper de helt nyskrivet material.

Menke
Menke. Foto: Ola Kelbye

Om Menke
Producenten, låtskrivaren och multi-instrumentalisten Menke spelar piano, gitarr, banjo, cello och vibrafon men också mindre konventionella instrument som lyra och glas. Hennes debut-EP Till havet som släpptes 2018 är ett arrangemang baserat på poeten Karin Boyes dikter; däribland singeln Moln som har streamats över 8 miljoner gånger. På senaste EP:n Echo Of Youth Remodel från 2020 samarbetar Menke med kritikerrosade producenter som Alva Noto, Christian Löffler och The Field.

Oscar Zia
Oscar Zia. Foto: Freddy Persson

Om Oscar Zia A

Artisten, låtskrivaren och skådespelaren Oscar Zias musik har streamats över 30 miljoner gånger på Spotify. Han kombinerar dansant pop med dynamisk R&B och har sedan debuten I Don’t Know How To Dance fortsatt staka ut sin plats på popscenen. Idag släpper han elektronisk pop, inspirerad av 1980-talet, på svenska med tydliga organiska element. Det senaste året har han bland annat skådespelat i tv-serien Skitsamma i regi av Nour El Refai, varit programledare för Melodifestivalen och P3 Guld samt släppt singlarna Då tror du fel och Ta på mig. 2022 är Oscar Zia aktuell som programledare för Melodifestivalen ännu en gång

Om Teddybears
Rockbandet Teddybears, som består av Patrik Arve, Joakim Åhlund och Klas Åhlund, albumdebuterade med hardcore-albumet You Are Teddybears 1993. 1996 kom albumet I Can’t Believe It’s Teddybears STHLM. Bandet övergick senare i electro-baserad rock på fullängdaren Rock’n’Roll Highschool år 2000. Skivan innebar bandets stora genombrott både i Europa och i USA och belönades med flertalet musikpriser. I samband med att bandet etablerade sig på den amerikanska marknaden släppte de bland annat en ny version av hiten Punkrocker tillsammans med Iggy Pop.

Om Rebecca De Ruvo Åkerlund
Rebecca De Ruvo Åkerlund är Stockholmstjejen som blev världskänd som programledare och Sveriges första VJ på MTV Europe. Där ledde hon morgonshowen Awake On The Wild Side och den dagliga topplistan Dial MTV mellan åren 1990–1996. Hennes tv-karriär startade dock redan som tolvåring då hon var reporter i ungdomsprogrammen Druvan och Växthuset på SVT. Efter att hon lämnat MTV startade hon musikgrupperna Breaker och The Vitamins. 1992 ledde hon TV4:s program Ring Ling tillsammans med Staffan Ling och mellan 1995–1996 var hon programledare för den dagliga musiktävlingen Musikmatchen på TV3 med Max Lorentz. Idag arbetar hon främst som författare och är bland annat aktuell med boken I am Ed.