GALA magasin
You Are Reading
Konsten att göra ingenting
0
Blogg - Joelina Claesson

Konsten att göra ingenting

Med så många tankar som snurrar i huvudet. I en tid som inte liknar någon annan. Vad behöver jag som mest just nu? Jag behöver mer av ingenting. Mer av konsten att göra ingenting. Av att dra mig tillbaka för en liten stund. Låta hjärnverksamheteten få vila. Ge kropp, själ och sinne andrum, tid och utrymme att ”ta igen sig”. Exakt hur detta görs är så olika för alla, inget är bättre eller sämre. Men för mig är just detta det jag behövde som mest just nu.

Packade in lilla familjen inklusive hundvalp i bilen. Bara hemmamys- och promenadkläder för alla väder i packningen. Och såklart Canasta, UNO och Sequence. Lyckans ost är vi som har fått möjlighet att låna våra goa, fina vänners hus i Bohuslän ett par dygn. För konsten att göra typ ingenting. Bara vara. Vara tillsammans, 100% närvarande med varandra. Mysa, spela spel, promenera på bergen och längs havet. Sitta på en bänk en liten stund och njuta av utsikten. Sjunka ner i fåtöljen och titta rakt in i en brasa, länge, känna kinderna bli varma. Stanna till på promenaden för att iaktta de olika nyanserna i de vackra höst-trädens kostym.

Ligga kvar en extra stund i sängen, slumra till, somna om, ta upp en hundvalp mellan oss. Han vill mysa på min arm. Den varma och mjuka pälsen mot min hud. Jag vet inte hur det är för dig. Men för mig är det verkligen en konst och utmaning som heter duga att ”bara vara” så här och göra typ ingenting. Det är verkligen ett underskattat tillstånd. Behöver påminna mig själv om det då och då.

Att lita på att det ibland händer mer när vi gör just ingenting. På insidan. Jag gör det genom min Yin Yoga och jag har under åren fått lära mig det. För jag vet att jag uppskattar det så. Och jag behöver det. Det gör vi alla. Tomas Sjödin sätter så fint ord på det i sin text om De dova dagarna. Återkommer till den texten om och om för mig själv. Och delar den ofta med mina Yogisar. 

Min filosofi är: Allt räknas! Det handlar framförallt om att göra “något”. Var glad för det som blir av. Hur dockar det in i att ”inte göra någonting”? Jo, kanske ännu mer. När du lever ett aktivt liv, än viktigare med återhämtning och vila. Kan inte bara vara aktiv eller bara vila. Vi strävar efter balans, som alltid, Yin och Yang. Jag tänker också då ”att göra något”, allt räknas och se det du GÖR istället för det du inte gör, gäller ju även den viktiga vilan. Ibland på egen hand, att ensam, bara med och för dig själva vända inåt & hemåt och finna det som NÄR dig; kropp, själ och sinne, det som borrar ner dina rottrådar. Ibland är det som du längtar som mest efter att göra det tillsammans med någon eller några människor som är en stor del av att ge dig denna näring. Och du till dem.

Jag är nu hemkommen igen efter 1,5 dygn. Tänk så lite som behövs. Känner mig energi-tankad för ett litet tag framöver. Jag lovar härmed mig själv att GE det som jag längtar som mest efter till mig själv lite oftare. Vad längtar du som mest efter idag? Och hur kommer Du att ge det till dig själv. Inte imorgon, inte i nästa vecka. Utan här och nu!