GALA magasin
You Are Reading
Hemgjorda chokladtryfflar
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Hemgjorda chokladtryfflar

 

 

Älskar du chokladdesserter? Men visst kan det oftast räcka med en liten tryffel?  Kanske hemlagad?

Jag gillar att göra egna chokladtryfflar för att det är inte så svårt och går snabbt.  Man behöver bara några få ingredienser, som finns oftast i skafferiet.

Mina favoriter är tryfflar med smak av Baileys och jag vill självklart dela med mig av receptet.  Vill du inte använda sprit, går det bra att byta ut det mot t ex creme fraiche eller grädde. Jag blandar gärna både  mörk och ljus choklad i mina tryfflar, men du kan göra dem bara mörka. Servera gärna tryfflarna rumstempererade, så att de blir så där lite krämiga i konsistensen.

Låt mig gärna veta om tryfflarna blev goda!

 

Choklad- och Baileys tryfflar

 

15-20 tryfflar

200 g mörkchoklad

50 g ljus choklad

1 dl vispgrädde

25 g smör, rumsvarmt

3 msk Baileys

ca 1 dl kakaopulver

 

Gör så här:

  1. Hacka chokladen grovt. Mät upp grädde och smör i en släpplättpanna med hög kant, ca 20 cm i diameter. Koka upp och sjud under omrörning tills allt smälter till en jåmn massa. Blanda i Baileys. Ta pannan från värmen, tillsätt chokladen i den varma massan och rör om med en plastvisp tills chokladen är smält.
  2. Häll tryffelmassan i en form, ca 20 cm x 20 cm och låt svalna. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur tills massan stelnar och går att forma till kulor. Ställ ev i kylskåp 1-3 timmar.
  3. Rulla matskedsstora kulor. Rulla kulorna i kakao. Förvara i kylskåp i en burk med lock.