GALA magasin
You Are Reading
Grand Designs kommer till Sverige – med Mark Isitt som programledare
0
Film & TV

Grand Designs kommer till Sverige – med Mark Isitt som programledare

Grand designs Sverige

I Grand designs Sverige får tittarna följa med längtande husbyggare på resan till drömhemmet – från första spadtag till färdigt hus. Det blir storslagen arkitektur, häftiga miljöer och innovativa idéer. Ingen vision är för stor för att bli verklighet. Programledare är Mark Isitt och programmet har premiär måndag 16 november klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Arkitekturkritikern och vinnaren av Sveriges Arkitekters Kritikerpris 2018, Mark Isitt, har under två års tid följt sex olika husbyggen, och bjuder in tittarna att följa med på resan. Alla husbyggen är unika på sitt sätt, med förstklassig arkitektur och unik design. Mark besöker dem alla under olika skeenden, och guidar tittarna med stor fascination och kunskap. Med granskande ögon ger han sin syn på arkitekturen.

– Alla sex villorna har ambitionen att tänja gränserna för vad ett hem är. Människorna som bor här är alla visionärer som i många fall riskerar allt för att infria sina drömmar, säger Mark Isitt.

De olika byggena är både varierade och inspirerande, och ingenting i byggprocessen är regisserat eller iscensatt. Budgetar överskrids, bygglov avslås, leveranser försenas, olyckor sker och livssituationer förändras. Detta präglar programmet och gör det verkligt, unikt och inte minst känslosamt.

– Bortom geggiga byggplatser, övertrasserade budgetar och ödesdigra förseningar hägrar hem som tittarna inte trodde fanns, konstaterar Mark Isitt.

Mark Isitt är journalist och författare och har skrivit om arkitektur, design och stadsutveckling för både svenska och utländska tidskrifter i snart 30 år. Han är programledare för Stadsinspektionen i Sveriges Radios P1 och har skrivit ett flertal arkitekturböcker, bland andra ”Förenta Nationerna – historien bakom världens högkvarter”. Mark har även tilldelats Sveriges Arkitekters utmärkelse Kritikerpriset.

Grand designs Sverige har premiär måndagen den 16 november klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.