GALA magasin
You Are Reading
Mello: Här är artisterna som tävlar ikväll!
0
Film & TV

Mello: Här är artisterna som tävlar ikväll!

Ikväll är det dags för andra deltävlingen i hela Sveriges mellofest  Programledaren och tv- och radioprofilen Carina Berg leder årets melloturné och så här ser andra startfältet ut som tävlar ikväll på SVT1 klockan 20.00.

Carina Berg.

Engmans Kapell

Melodifestivaldebuterande Engmans Kapell har under sina snart trettio år som band byggt sig en ansenlig följarskara, inte minst mellan Gnarp i norr och Tönnebro i söder. Med en stor spelglädje och tillika låtskatt turnerar hälsingebandet flitigt runt i landskapet och drar hundratals besökare till byar som ibland inte ens har lika många invånare. Kulmen varje år nås under HudikKalaset där Engmans agerat avslutningsakt under festivalens alla år. Med “Norrland” skickar Engmans Kapell en kärlekshälsning till hemtrakterna – en del av landet som utgör över hälften av Sveriges yta men där bara en tiondel av befolkningen bor. 2024 kommer inte Melodifestivalen till Norrland, men Engmans Kapell tar Norrland till Melodifestivalen. Engmans Kapell består av Pär Engman, sång och gitarr, Dedde Malmqvist, bas, Peppe Lindholm, trummor, Pelle Larsson, klaviatur, riksspelmannen Görgen Antonsson, fiol, samt Jocke Blomgren, gitarr.

Dear Sara

Svensk-samiska artisten Dear Saras musik och texter har präglats av uppväxten i en renskötarfamilj i trakten runt Karesuando, nordost om Kiruna, men även av storstadslivet i Stockholm där hon nu bor.  Som 16-åring förstod Sara att det var musiken hon ville satsa på och tog sig till Los Angeles för att pröva lyckan. Förutom att jobba med erfarna producenter fick hon resa, träffa nya människor och uppleva saker som var långt ifrån det hon vuxit upp med. 2021 släpptes debutsingeln “Something You Should Know” och sen kom EP-debuten. Sommaren därefter skrev hon och Jasmine Kara ”Stockholm är kallt” – en låt som med skräckblandad förtjusning hyllar staden som nu blivit Dear Saras hem. Ytterligare en milstolpe i karriären är samarbetet med världsberömde DJ:n Deorro med  ”You Are Not Alone”, 2023

C-Joe

Afrobeats- och afropopartisten C-Joe är född i Sierra Leone och uppvuxen i Sverige. Som något av en pionjär inom svensk afrobeat har C-Joe etablerat sig både nationellt och internationellt genom Gävle-kollektivet G-Force. Han har en stark och tydlig artistisk profil, med hits som ”Love on the dance floor” och ”Money”. C-Joe levererar energifylld musik och liveframträdanden med en varm och härlig vibe. Han är mer än en artist: C-Joe är en musikalisk upptäcktsresande som förenar kulturer genom sin passion för musik.

LIAMOO

För LIMAOO blir det fjärde gången på Melodifestivalens scen. Efter genombrottet 2016 när Liam Cacatian Thomassen som 19-åring både vann Idol och svenska folkets hjärtan, kom debutsingeln ”Playing With Fire”. Debuten ”Last Breath” i Melodifestivalen 2018 följdes 2019 av duetten ”Hold You” (med Hanna Ferm) och 2022 av ”Bluffin”.  2023 deltog han som låtskrivare med ”Royals” framförd av Paul Rey. LIAMOO har även medverkat som gästartist på DJ-stjärnan John de Sohns låt ”Forever Young”, turnerat med Diggiloo och tillsammans med Klara Hammarström skapat Sveriges officiella låt till OS i Peking: ”Guld, svett & tårar”. Under 2023 har hans och polska popstjärnan KUBA:s låt  ”Running With Lightning” blivit en radiohit i Polen och följts upp av releasen av jullåten ”Two Christmas Hearts”.

Fröken Snusk

Fröken Snusk äntrar nu Melodifestivalens scen för första gången och bjuder hela Sverige på en fartfylld folkfest. På kort tid har hon blivit en röst för kvinnorna inom framför allt EPA-kulturen som de senaste åren exploderat på många håll i landet. Fröken Snusk slog igenom 2022 med låten ”Rid mig som en dalahäst” och har flera stora hits i bagaget, bland dessa ”Raggarbil” och ”Snurrar som ett hjul”. Hon har sedan genombrottet varit en av Nordens mest bokade artister och uttrycker nu att hon är supertaggad inför Mello 2024 och otroligt stolt över sin låt.

Maria Sur

I Melodifestivalen 2023 gick ukrainska Maria Sur direkt till final med ”Never give up” och flest röster i sin deltävling. Det blev startskottet för hennes artistkarriär i Sverige. Sedan dess har hon hunnit med att gästa Rix FM Festival flera gånger och en hel turnésommar med Diggiloo som hann med 26 stopp mellan Ystad i söder och Höga Kusten i norr. Sedan i höstas pluggar hon svenska på SFI samtidigt som hon läser musik på distans vid universitet i Kiev. Maria har också släppt två jullåtar; en cover av Ariana Grande och Kelly Clarksons ”Santa Can’t You Hear Me” och den nyskrivna ”No More Christmas Tears”. Nu ser hon fram emot att få presentera ny musik i Melodifestivalen 2024.

Foto: SVT