GALA magasin
You Are Reading
Ny säsong av dokumentärserien ”Snart 13”
0
GALA kidz

Ny säsong av dokumentärserien ”Snart 13”

Snart 13

Dokumentärserien Snart 13, är långt ifrån yta och kändisar. Tvärtom handlar det om verkligheten – pirret inför tonårsvärlden med ingredienser som vänskap, kärlek och skola. Nu är det dags för säsong 3 och den här gången får vi följa ett kompisarna Elsa, Emma, Fredrika, Ida och Alva från Västra Ämtervik utanför Karlstad.

– Det känns otroligt kul att responsen från tittarna varit så stor. Många beskriver att de gillar serien för att de känner igen sig och för att den är äkta. Just det är vårt mål med serien, att skildra det vanliga och viktiga livet när man är snart 13 år, säger producenten Madeleine Adaktusson.

Den här säsongen av Snart 13 handlar till exempel om hur det är att gå på en liten skola, bli retad för att man är kär eller hur det är att köra traktor. Gänget delar också med sig av personliga berättelser, som hur det kan vara att ha en mamma som är sjuk i cancer.

– Vi har lyckats skildra den osminkade verkligheten på ett starkt och naturligt sätt genom att följa vänner som är på väg in i tonårslandet, säger projektledaren Anna Alandh.

– Med en väldigt bra dialog med skolan och medverkande har vi lyckats leverera en dokumentärserie mitt i en pandemi. Vi fick till exempel vara de enda som deltog på skolavslutningen när gänget gick ur sexan. Ett märkligt och fint minne vi alla kommer bära med oss, säger Guro, inslagsproducent.

En av premisserna för att söka till Snart 13 är att gänget ska bo i en mindre stad i Sverige – ett medvetet val för att spegla fler delar av landet som sällan får synas. Inspelning av säsong 4 med ytterligare ett Snart 13-gäng är redan igång och till den säsongen kom det in över 400 ansökningar.

– Idag känns viktigare än någonsin att lyfta fram det som är vanligt, som en kontrast till den ökade vikten på kändisskap. Tittarna får helt enkelt känna igen sig i något som är på riktigt, säger Peppe Andersson, redaktör Snart 13.

”Snart 13! har premiär torsdag 29 oktober kl 06.00 på SVT Barn och SVT Play.

 

Foto: Peppe Andersson/SVT